Hoe voorkomen ouders een vitaminetekort bij kind dat vegan eet?

Hoe voorkomen ouders een vitaminetekort bij kind dat vegan eet?

Ouders kunnen een vitaminetekort voorkomen bij hun kind dat vegan eet door zich goed te verdiepen in wat een vegan eetpatroon inhoudt voor hun. kind. Ook moeten zij weten waar de "gevaren" op de loer liggen. Het is raadzaam om hulp in te schakelen van een expert op het gebied van veganistisch eten voor kinderen.

Belangrijke vitamines en mineralen

Als je kind vegan eet, en dus geen dierlijke producten consumeert, kan het een vitaminetekort oplopen. Veel van onze vitamines halen we namelijk uit dierlijke producten. Belangrijk is dat je oplet dat je kind voldoende van de volgende voedingsstoffen (via plantaardige voeding of een supplement):

  • vitamine D3
  • vitamine B1, B2 en B12
  • ijzer
  • jodium
  • calcium
  • omega 3
  • eiwitten
  • energie (kcal) 

Voldoende calorieën

Al deze voedingsstoffen, behalve energie, zijn erg belangrijk voor de groei, ontwikkeling en lichamelijke processen van je kind. Waarom energie wordt genoemd, is omdat plantaardige voeding vaak niet zo calorierijk is als dierlijke voeding. Het kan dus zijn dat je kind daardoor te weinig calorieën, dus te weinig energie, binnenkrijgt. Zorg er daarom voor dat je je kind ook calorierijke plantaardige voeding geeft zoals noten, avocado of bijvoorbeeld dadels. Risico op een jodiumtekort is aanwezig, dus houd dit in de gaten.

Plantaardige eiwitten, calcium en ijzer

Voor kinderen die veganistisch eten is het belangrijk om extra eiwitten te eten. Houd 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht aan plus 30% extra. Plantaardige bronnen van eiwitten zijn tempé, sojaproducten, peulvruchten, zaden en noten.

Calcium in plantaardige vorm is te halen uit noten, peulvruchten en (groene groente). Omdat in deze producten relatief weinig calcium zit is het aan te raden om dit bijvoorbeeld aan te vullen met sojamelk met toegevoegd calcium.

IJzer vind je in groenten (spinazie en andijvie), seitan, aardappelen en volkoren granen. Eet deze bij voorkeur met een product dat vitamine C bevat. IJzer wordt zo beter opgenomen.

Vitamine B1 en B2 vind je in dezelfde bronnen als voor plantaardige eiwit en ijzer.

Supplementen

Voor een aantal voedingsstoffen zijn wel supplementen aan te raden.

Vitamine B12 Deze vitamine is alleen uit dierlijke voeding te halen. Het is dus verstandig om hiervoor een goed supplement te nemen.

Omega 3 Dit vetzuur is wel uit plantaardige voeding (zeewier en lijnzaad) te halen alleen vrij beperkt. Ook hier kan een supplement het overwegen waard zijn.

Vitamine D3 Aangezien kinderen de meeste vitamine D3 uit zonlicht (de belangrijkste bron) halen en tegenwoordig steeds vaker binnen zitten is ook een vitamine D3 supplement iets om over na te denken.

Zoals te lezen is, heeft het voedingspatroon van het kind wel aandacht nodig en is voldoende kennis raadzaam om je kind een gezond en volwaardig plantaardig voedingspatroon na te laten leven.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, HBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach, Gewichtsconsulent (BGN) en Vitaliteitscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Hoe bemerk ik een vitaminetekort aan mijn lichaam?

Een vitaminetekort kun je hebben zonder daar iets van te merken. Echter kunnen op den duur klachten ontstaan en kan een ...

Voeding Voeding

Wat zit er in vegan kaas?

Vegan kaas is kaas zonder dierlijke producten. In de meeste vegan producten wordt koemelk simpelweg vervangen door plant...

Medisch Medisch

Hoe kun je als ouder of verzorger je kind met een eetstoornis helpen?

Herstel van een eetstoornis vereist professionele hulp en de kans op herstel neemt toe naarmate iemand eerder met de beh...

Medisch Medisch

Hoe kun je een kind aanmoedigen om gezond te eten?

Omdat een kind nog volop in de groei is, is het belangrijk dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een ki...

Diëten Diëten

Wat is het beste eetpatroon voor een kind?

Groei Het is belangrijk dat kinderen voldoende en gezond eten. Kinderen zitten namelijk midden in de groei en hebben ve...

Toon meer (830)