Welke groenten kun je beter niet rauw eten?

Welke groenten kun je beter niet rauw eten?

Dat groenten gezond zijn wist je waarschijnlijk al wel. En je hebt vast wel eens gehoord dat rauwe groenten nog gezonder zijn. Er zijn ook een aantal groenten die je beter niet rauw kunt eten, omdat ze spijsverteringsproblemen zoals diarree, krampen, misselijkheid en dergelijke kunnen veroorzaken.

De volgende groenten moet je eerst koken of bakken:

  • Champignons (ook omdat er schadelijke bacteriën op kunnen zitten.)
  • Aardappelen
  • Aubergines
  • Bonen en peulvruchten. Deze bevatten lectine, die symptomen lijkende op die van voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Deze stoffen gaan kapot door koken.
Daarnaast is het beter om koolsoorten, zoals witte kool en spruitjes, beter eerst te koken, omdat ze rauw nog lastiger te verteren zijn.
Mireille Bakermans beantwoordt al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Mireille Bakermans, BGN Gewichtsconsulent & Personal trainerMBO niveau Gewichtsconsulent, MBO niveau Personal trainer

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn bonen, peulvruchten, paddenstoelen, champignons, aubergines en aardappelen...

Voeding Voeding

Waarom is taugé zo gezond en kan je het rauw eten?

Taugé behoort tot de kiemgroenten. Het bevat veel vitaminen en mineralen en is daarom heel gezond. Daarnaast past het ui...

Medisch Medisch

Hoe kom je van een lintworm af?

Een lintworm is een parasiet die zich meestal in de darmen bevindt en 'leeft' van onze darminhoud. Besmetting met een li...

Medisch Medisch

Wordt de werking van antibiotica minder als je veel vlees eet?

Hoewel er geen resten van antibiotica te vinden zijn in vlees, kunnen er wel antibiotica-resistente bacteriën op vlees z...

Gezond leven Gezond leven

Welk vlees moet je doorbakken en welke kan je rauw eten?

Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, vark...

Toon meer (1152)