Wat doet een orthomoleculair diëtist?

Wat doet een orthomoleculair diëtist?

Een orthomoleculair diëtist helpt je op weg naar een optimale gezondheid. Een diëtist heeft kennis van voeding met betrekking tot gezondheid en ziekte. Het uitgangspunt bij een orthomoleculair diëtist is dat er een verband bestaat tussen voeding en ziekte. Vanuit dat oogpunt wordt er in eerste instantie gekeken naar de juiste samenstelling van gezonde en gevarieerde voeding (puur en onbewerkt). Indien nodig kan dit met de juiste supplementen worden aangevuld.

Optimale gezondheid

Orthos betekent juiste en moleculair betekent moleculen. Het uitgangspunt is dan ook om binnen het lichaam de optimale samenstelling voedingsstoffen te krijgen. Een orthomoleculair diëtist kijk er dus naar wat je exact nodig hebt voor een optimale gezondheid.

Om dit te bereiken wordt er gekeken naar de juiste verdeling tussen koolhydraten, vetten en eiwitten maar ook naar vitamines, mineralen en spoorelementen. In eerste instantie wordt er gekeken naar de juiste voeding met daarnaast eventueel aanvulling van supplementen. Dus met andere woorden door de juiste combinatie van voeding en eventueel supplementen tracht men het voorkomen en/of genezen van eventuele kwalen.

Indien je bij een orthomoleculair diëtist komt met een bestaande klacht wordt er gekeken waar deze klacht vandaan komt. Nadat dit achterhaalt is wordt er wederom gekeken hoe dit opgelost kan worden door de juiste voeding in combinatie met de (eventueel) juiste supplementen. 

Meten is weten

Een orthomoleculair diëtist kan door middel van een aantal onderzoeken kijken wat de status is van je gezondheid. Uiteraard zal dit beginnen met een intakegesprek. Hierbij wordt gekeken naar je algehele leefstijl.

Naast de gebruikelijke metingen zoals gewicht, vetpercentage en onder andere je BMI kunnen er ook andere onderzoeken geadviseerd worden. Hierbij kun je denken aan urineonderzoek, een allergietest, voedselintolerantie (reactie van je lichaam op bepaalde voeding), bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek. Tegenwoordig zijn er ook orthomoleculair diëtisten die adviseren om een DNA test te laten doen. 

Welk onderzoek wordt geadviseerd hangt uiteraard af van de klacht(en). Nadat de uitslag van een onderzoek bekend is wordt er een behandelplan opgesteld. Dit bestaat dus uit de juiste voeding, optimale samenstelling en verdeling hiertussen, eventueel aangevuld met supplementen. Maar ook andere leefstijl gerelateerde factoren spelen een rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beweging.

Zinvol

Al met al is het heel zinvol om een orthomoleculair diëtist te raadplegen bij klachten om je gezondheid te optimaliseren.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

ivg-info (link)

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond leven Gezond leven

Wanneer krijg je hulp van een diëtist vergoed?

Dieetconsulten worden vergoed door de zorgverzekeraar. Met de basisverzekering krijg je tot 3 uur per jaar dieetbehandel...

Diëten Diëten

Wanneer ben je een diëtist?

Na afronding van de vierjarige hbo-opleiding "Voeding en Diëtetiek" mag iemand zichzelf een diëtist noemen. De titel beh...

Diëten Diëten

Wat doet een diëtist?

Een diëtist geeft voedingsadvies bij diverse ziektebeelden zoals ondergewicht, obesitas, hoge bloeddruk, hoog cholestero...

Gezond leven Gezond leven

Wat zijn de kosten van de hulp van een diëtist?

Vergoeding uit basisverzekering Als iemand dieetadvies wil van een diëtist dan wordt een deel hiervan gedekt door de ba...

Diëten Diëten

Hoe en wanneer is het beroep diëtist ontstaan?

Hoewel dieet en voeding al vele eeuwen als essentieel wordt beschouwd voor de gezondheid, ontwikkelde diëtetiek pas in d...

Toon meer (1149)
Volg ons