Sondevoeding is vloeibaar voedsel dat via een sonde (slangetje) in de maag of dunne darm komt. Het bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Als je niet kunt of mag eten, of als je niet genoeg voedingsstoffen uit normale voeding kunt halen, is sondevoeding een oplossing. Het voorkomt dat je lichaam verzwakt door gebrek aan voeding.
Sondevoeding kan de normale voeding volledig vervangen, maar kan ook als aanvulling op de normale voeding worden gebruikt. Sondevoeding kan tijdelijk of permanent zijn.
Ziektebeelden
De meest voorkomende aandoeningen die sondevoeding vereisen zijn onder meer vroeggeboorte, ernstige groeiachterstand of ondervoeding. Het wordt ook toegepast bij neurologische en neuromusculaire aandoeningen, onvermogen om te slikken, anatomische en postoperatieve misvormingen van de mond en slokdarm, kanker en spijsverteringsstoornissen.
Soorten sondevoeding
Er bestaan vele soorten sondevoeding. Het verschil zit in het gehalte aan energie, eiwitten, vitamines, vezels en water. Ten slotte zijn er ook sondevoedingen voor specifieke aandoeningen en doelgroepen. De behoefte van kinderen aan vitamines en mineralen is bijvoorbeeld anders dan die van volwassenen.