Kan ik beter suikers of koolhydraten laten staan?

Suiker is een koolhydraat. De twee belangrijkste vormen van koolhydraten zijn:

  • Enkelvoudige koolhydraten (of enkelvoudige suikers) inclusief fructose, glucose en lactose. Deze bestaan uit één of twee suikermoleculen.
  • Complexe koolhydraten (of zetmeel) gevonden in voedingsmiddelen zoals zetmeelrijke groenten en volkoren granen. Dit is een ketting van vele suikermoleculen.
Alle koolhydraten worden afgebroken tot eenvoudige suikers, die in de bloedbaan worden opgenomen. De koolhydraten in sommige voedingsmiddelen worden gemakkelijk afgebroken en zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Dit zijn meestal die eenvoudige suikers en zeer geraffineerde granen, zoals witte bloem en witte rijst.

Complexe koolhydraten, die in volkoren granen voorkomen, worden daarentegen langzamer afgebroken. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgen.

Fruit bevat enkelvoudige suikers, echter door de vezels in fruit worden de fruitsuikers langzamer opgenomen in het bloed. Ook bevat het veel vitamines en mineralen.

Toegevoegde suikers in bijvoorbeeld snacks en koekjes worden snel opgenomen én leveren verder weinig voedingsstoffen. Het is goed om deze voedingsmiddelen zo veel mogelijk te beperken.

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom zijn suikers zo slecht voor ons?

Terry Schouten
Allereerst zijn suikers niet per definitie slecht voor ons, we hebben namelijk suikers nodig als brandstof. Suikers zijn pas slecht voor ons wanneer w...

Kan ik beter zetmeel of suikers eten?

Rabia Kechouh
Zetmeel en suikers zijn beiden koolhydraten, maar zetmeel bestaat uit lange ketens van glucose-moleculen, terwijl suikers korte ketens van één of twee...

Wat moet er op het etiket van voedingsmiddelen staan?

Terry Schouten
Op het etiket van een voedingsmiddel moet uiteraard altijd de naam van het product vermeld staan. Daarnaast moeten ook de ingrediënten, productie...

Wat zijn vrije suikers?

Aisha Kaars
Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers en ook de van nature aanwezige suiker in producten als honing, vruchtensappen, siropen en vruchtensapconce...

Wat kan ik doen als ik heel veel boeren moet laten?

Simone de Lange
Iedereen moet wel eens een boer laten om lucht kwijt te raken, dit is een normaal verschijnsel. Toch kan het erg vervelend zijn als je heel veel boere...
Toon meer (1199)
Volg ons