Wat is tarwe?

Tarwe is een welbekende graansoort uit de grassenfamilie. Samen met maïs is tarwe de meest gegeten graansoort in de wereld. Door kruising en selectie van tarwesoorten zijn er duizenden rassen ontstaan met verschillende eigenschappen.

Volkoren tarwemeel bevat meer vezels dan meel van gierst, teff, quinoa of boekweit. Daarnaast bevat het een goede hoeveelheid van verschillende B-vitamines.

Door de verschillende tarwerassen, kunnen er veel verschillende dingen gemaakt worden met tarwe. Tarwe kan door zijn gluten uitstekend gebruikt worden voor het maken van luchtig brood, pannenkoeken en cakes. Met durumtarwe wordt vaak spaghetti en pasta gemaakt. Verder kan er ook pap gemaakt worden van tarwe.

Geschreven door

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Rabia Kechouh

Diëtist i.o.

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is het verschil tussen durumtarwe en tarwe?

Rabia Kechouh
Tarwe is een graansoort. Door kruising en selectie van tarwesoorten zijn er duizenden tarwesoorten ontstaan. Eén van deze tarwesoorten is durumtarwe. ...

Is spelt beter dan gewone tarwe?

Terry Schouten
Spelt en tarwe zijn beide graansoorten, hebben ongeveer dezelfde voedingswaarden en bevatten dezelfde voedingsstoffen. Soms komt het toch voor dat er ...

Wat zijn gezonde alternatieven voor tarweproducten?

Melissa Verlaan
Tarwe is een graansoort waar onder andere meel en bloem van wordt gemaakt. Volkorentarwe bevat voedingsvezels, vitamines en mineralen en past in een g...

Welke soorten glutenvrije pasta bestaan er?

Ilse Brand
De meeste pastasoorten zijn gemaakt van durum tarwebloem en water. Pasta is niet alleen door de vele vormen verschillend van elkaar, ook in de ingredi...

Des te bruiner het brood, hoe gezonder?

Rabia Kechouh
Nee, hoe bruin het brood is staat niet gelijk aan hoe gezond het brood is. In sommige witbroden wordt bijvoorbeeld gebrande moutmeel toegevoegd dat zo...
Toon meer (922)
Volg ons