Sterke vaginale geur verminderen

Sterke vaginale geur verminderen

Wil jij weten hoe je een sterke vaginale geur verminderen kunt?

De vagina is een kwetsbaar deel van het lichaam van de vrouw met een uitgekiende zuurtegraad.

Die kunnen we niet zomaar wegwassen met zeep als de geur ons niet bevalt. Het is belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Voor veel vrouwen is vaginale geur en afscheiding al iets waar ze zich bewust van zijn.

Voor sommige vrouwen geldt dat zij te maken krijgen met een zeer sterke geur en dat deze een gevoel van ongemak en schaamte met zich mee brengt (vaak ook van buiten opgelegd), met name in de relationele sfeer.

In dit artikel helpen wij jou op weg door ervoor te zorgen dat je weet wat de oorzaken zijn van deze onaangename geur en hoe je met (natuurlijke) veilige middelen de sterke vaginale geur verminderen kunt.

Zodat jij weer gewoon zorgeloos je leven kunt leiden; dat je kunt sporten, zwemmen, vrijen, naar de sauna gaan, van de zomer kunt genieten, enzovoorts; zonder ongemak of schaamte.

Vagina en geur

De vagina, ook wel schede genoemd, is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan en vormt samen met de schaamlippen, de clitoris en de urinebuis de vulva.

De vagina verbindt de baarmoeder met de buitenkant van de vulva.

Je 'intieme zone' is warm en vochtig en is (daardoor) vatbaarder voor bacteriën en schimmels. Daarom is de zuurtegraad (alkaliteit) hoger dan op andere plekken van je lichaam. Je lichaam produceert een verzurend melkzuur.

Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen aanvallen van buitenaf. Een gezonde pH-waarde van je vagina ligt tussen de 3,8 en 4,5.

Het is dus normaal en gezond als je vagina een licht zuur geurtje heeft.

In de baarmoederhals zitten klieren die slijm produceren en dat geeft in de vorm van afscheiding ook geur af.

Ten slotte zweet je natuurlijk tussen je benen en hierbij komen ook geuren vrij.

Vaginaal vocht behoort tot de feromonen; geurstoffen die zorgen voor seksuele aantrekkingskracht voor het mannelijke geslacht (of voor het vrouwelijke geslacht natuurlijk). Dit is nog een reden om de normale geur van je vagina te laten voor wat het is.

In sommige gevallen is er echter sprake van een penetrante, onprettige geur. Deze wordt meestal beschreven als een visgeur en soms ook als een muffige, oud zweet, ijzerachtige, knoflook, ui, ammoniak of muskus-achtige geur.

Deze geur is minder natuurlijk en wellicht wil je deze sterke vaginale geur verminderen.

Oorzaken sterke vaginale geur

De vaginale flora is een uitgebalanceerd eco-systeem. Wanneer deze niet in evenwicht is kunnen er onaangename geurtjes ontstaan.

Je kunt dan naast vieze geurtjes last krijgen van:

  • Overmatige afscheiding en afscheidingsvocht. Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig of wit. Is de afscheiding grijs-wit, geel of groenig en is deze brokkelig dan kan er wat aan de hand zijn
  • Jeuk en irritatie
  • Droge, ruwe schaamlippen
  • Pijnlijke en gevoelige vagina
  • Roodheid
  • Pijn bij het plassen
  • Pijn bij het vrijen
  • In sommige gevallen koorts, hoofdpijn, zwak gevoel, vermoeidheid, buikpijn

Wil je sterke vaginale geur verminderen dan is het belangrijk dat je de oorzaak ervan achterhaalt.

Hormonen hebben invloed op de hoeveelheid afscheiding en de geur van je vagina.

Zo kunnen zaken als puberteit, zwangerschap, borstvoeding, de overgang, de ovulatie en de menstruatie invloed hebben op de geur en de sterkte van de geur.

Ook seksuele opwinding, het beginnen aan of veranderen van anticonceptie, vermoeidheid, een verminderde weerstand, medicatie zoals een antibioticakuur, stress, intensief sporten en ziekten die je stofwisseling beïnvloeden (zoals diabetes) van invloed zijn op je hormonen en je weerstand, en dus op de interne flora van je vagina.

Voeding speelt eveneens een belangrijke rol bij het in balans houden van je hormoonhuishouding. Teveel suikerrijke producten geven schommelingen in je bloedsuiker en kunnen schimmelinfecties veroorzaken.

Ook producten met veel E-nummers, alcohol en een teveel aan rood vlees, soja, gluten en / of zuivel kunnen je hormoonhuishouding verstoren en daardoor nare geurtjes veroorzaken.

Meestal is een onaangename geur niet het gevolg van een gebrek aan hygiëne maar eerder aan een overschot eraan. Teveel vaginale douches of wassen met zeep die niet bedoeld is voor je intieme zone geeft irritatie en verstoort het evenwicht in de vagina.

Ontsteking of infectie

In veel gevallen wordt een onaangename geur van de vagina veroorzaakt door een ontsteking of infectie door overgroei van bepaalde bacteriën of schimmels.

Bij bacteriele vaginose of het aanverwante gardnerella is de pH-waarde te hoog. Deze ontsteking kan samengaan met buikpijn, bloedverlies en schuimende afscheiding. Het is geen soa maar heeft wel gelijksoortige symptomen.

Een vaginale schimmelinfectie is een infectie met de gist candida. De helft van de vrouwen heeft er weleens last van. De afscheiding is vaak geurloos maar kan ook een vervelende geur opleveren.

Er kan ook sprake zijn van ontsteking van het slijmvlies van de vulva. Dit heet vulvitis.

Bij vaginale droogheid maakt je te weinig vocht aan. Veelal gebeurt dit tijdens en na de overgang.

Een SOA gaat vaak gepaard met onaangename geurtjes.

Een vleesboom (myoom of fibroom) is een goedaardig gezwel, maar kan veel afscheiding en een dominante geur opleveren.

Ook een bacteriële infectie van de baarmoeder, baarmoederhals of baarmoedermond en zelfs een blaasontsteking of urineweg infectie kan een boosdoener zijn wanneer het gaat om vieze geurtjes.

Jouw interne vaginale flora kan eveneens verstoord worden onder invloed van sperma. Sperma verhoogt de pH-waarde en als de afscheiding in contact komt met sperma wordt de geur nog sterker. Daarom hoor je vaak dat tijdens en na het vrijen de geur sterker wordt.

Te strak en niet ademend ondergoed ten slotte kan bijdragen aan het sterker maken van de onaangename geur.

Sterke vaginale geur verminderen

Behandel een vaginale schimmelinfectie altijd als je klachten hebt.

Met behulp van schimmeldodende crème of tabletten kan deze binnen een paar dagen verholpen zijn en kan het doorgaans ook niet binnen korte tijd terugkeren.

Een bacteriële vaginose bacterie hoef je alleen te behandelen als het klachten geeft maar is er kans op een soa, laat dit dan goed onderzoeken. Je krijgt bij de behandeling een korte medicijnkuur. Er zijn sinds kort nieuwe medicijnen op de markt.

Speciaal voor ongewenste geurtjes zijn er pH-neutrale bruistabletten, zepen en gels op de markt, bijvoorbeeld met lactobacillen; goede bacteriën die van nature in de vaginale flora bestaan.

Spuit vooral geen deodorant of parfum op de vagina! De vagina heeft een zelfreinigend vermogen en het is belangrijk dat je de zuurtegraad (pH-waarde) in balans houdt.

De meningen over het nemen van vaginale douches zijn verdeeld. Probeer de geur in eerste instantie op andere manieren te verminderen voordat je naar de vaginale douches grijpt. Het kan namelijk ook echt je vaginale flora uit balans brengen en dan ben je nog verder van huis.

Preventief sterke vaginale geur verminderen

Het belangrijkste wapen tegen geurtjes is de vaginale flora beschermen en in stand houden.

Er bestaan eenvoudige zelftests voor het vaststellen van de pH-waarde (zuurtegraad) in je vagina.

Een condoom gebruiken is natuurlijk altijd noodzakelijk om SOA (en zwangerschap) te voorkomen, maar in een vaste relatie gebeurt dat vaak niet meer.

Wanneer je erg vaak last hebt van onaangename geurtjes tijdens en na de seks kun je wellicht proberen om toch een condoom te gebruiken, zeker als je hierdoor minder pijn en irritatie krijgt.

Zorg goed voor jezelf. Bacteriën leven op glucose, dus beperk je suikerinname.

Knoflook en sterke kruiden zijn van invloed op de geur maar zijn daarentegen wel erg gezond voor je.

Producten die een positieve invloed op de geur van je vagina zouden hebben zijn: citrusfruit, ananas, avocado, noten, kokosolie, kurkuma, appelazijn, kwark en zoete aardappel.

Zorg voor voldoende nachtrust, beweging en buitenlucht. Vermijd roken en een teveel aan stress.

Verwissel je maandverband en tampons regelmatig.

Draag geen strakke kleding en geen synthetisch ondergoed maar ademend ondergoed zoals katoen.

Zit niet constant met je benen over elkaar want hiermee hopen de geurtjes juist op.

Bespreek met je huisarts eens je anticonceptie en de invloed daarvan op de vaginale geur.

Schaam je niet voor een gesprek bij de huisarts! Het hoort bij het werk van een huisarts en deze vindt dit doodnormaal. Vraag desnoods een gesprek aan bij een vrouwelijke arts als je dit prettiger vindt.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Stress verminderen door voeding

Stress verminderen met gezond eten? Dat kan!

Wanneer je stress hebt, ervaar je spanning of druk. Vroeger moest je lichaam snel kunnen reageren op een levensbedreigen...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Vaginale schimmelinfectie - oorzaak, symptomen en behandeling

Vaginale schimmelinfectie - oorzaak, symptomen en behandeling

Een vaginale schimmelinfectie: een brandende pijn bij je vagina, jeuk, pijn bij het plassen en bij de seks. Bijna driekw...

Bacteriële Vaginose: vaginale afscheiding en jeuk

Bacteriële Vaginose: vaginale afscheiding en jeuk

Heb jij last van bacteriële vaginose (gardnerella vaginalis) of vermoed je dat er iets mis is maar weet je niet wat het ...

Menstruatieklachten verminderen

Menstruatieklacht­e­n verminderen

Wil je je menstruatieklachten verminderen? Veel vrouwen hebben tijdens hun ongesteldheid last van één of meer ongemakken...

Toon meer (150)
Volg ons