Vaginale schimmelinfectie - oorzaak, symptomen en behandeling

Vaginale schimmelinfectie - oorzaak, symptomen en behandeling

Een vaginale schimmelinfectie: een brandende pijn bij je vagina, jeuk, pijn bij het plassen en bij de seks.

Bijna driekwart van de vrouwen heeft er weleens last van.

Misschien is het soms ongemakkelijk om er over te beginnen bij je partner of apotheek.

Toch is het tegenwoordig in de meeste gevallen heel gemakkelijk en snel te verhelpen.

Een vaginale schimmelinfectie kan een terugkerend probleem zijn. In dit artikel lees je er alles over.

Ook geven we je tips over hoe je een infectie snel kunt herkennen en eventueel kunt helpen voorkomen.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is een ontsteking die veroorzaakt wordt door een gist genaamd Candida albicans.

Deze gistsoort is al aanwezig in je vagina en is omringd door goede bacteriën die de schimmel in balans houden en zorgen voor een gezonde vagina.

Door hieronder beschreven oorzaken wordt de Candida-gist meer geactiveerd dan nodig en krijg  je last van de symptomen van een schimmelinfectie.

Lees ook: sterke vaginale geur verminderen

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken die de infectie in gang kunnen zetten:

 • Wassen met zeep: Zeep kan ervoor zorgen dat de PH-waarde (de zuurtegraad) in je vagina verstoort raakt en zo de Candida-gist vrij spel krijgt. Dit gebeurt als de PH-waarde onder de 4 of boven de 5 komt.
 • Hormoonspiegel-schommelingen: Veranderingen in de hormoonbalans, zoals bij de menstruatie, zwangerschap en het gebruik van voorbehoedsmiddelen die oestrogeen bevatten, kunnen de schimmel doen laten groeien. Ook tijdens de menopauze kan een vrouw er last van hebben. Na de vruchtbare periode zijn de klachten in principe verdwenen.
 • Antibiotica: Medicatie kan ervoor zorgen dat de goede bacteriën in je vagina, die de gist Candida normaliter in balans houden, worden gereduceerd. Dus hoe minder goede bacteriën er aanwezig zijn, hoe meer kans op een schimmelinfectie.
 • Vaginale droogte tijdens het vrijen: Als de vagina niet vochtig genoeg is tijdens het vrijen, kunnen er kleine beschadigingen ontstaan aan de vaginawand. Tevens kunnen er verkeerde bacteriën in de vagina komen als vaginale seks volgt op anale seks.
 • Stress en lage weerstand: o.a. stress zorgt voor een verlaagd immuunsysteem.
 • Diabetes

Een vaginale schimmelinfectie is iets anders dan een seksueel overdraagbare aandoening (S.O.A.) Een schimmelinfectie is niet besmettelijk.

In enkele gevallen kan het zo zijn dat de mannelijke bedpartner er ook last van kan krijgen in de vorm van roodheid of jeuk. Hij kan dan eventueel ook een uitwendige crème gebruiken.

Wat zijn de symptomen?

 • Veel afscheiding die wit, al dan niet geurloos en brokkelig is
 • Roodheid en zwelling van de vaginawand en schaamlippen
 • Jeuk in en rond de vagina
 • Brandende pijn in en rond de vagina
 • Pijn bij het plassen
 • Pijn tijdens en na de seks

Niet iedere vrouw met een vaginale schimmelinfectie krijgt last van bovenstaande symptomen. Je kunt bijna geen klachten hebben en toch een schimmelinfectie hebben.

Vaginale schimmelinfectie behandelen?

Als je nog niet bekend bent met een vaginale schimmelinfectie is het aan te raden om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Als je bij een huisartsenpraktijk zit, is het vaak mogelijk om naar een vrouwelijke arts te vragen als je je daar gemakkelijker bij voelt.

Van de huisarts krijg je meestal een 'eitje' mee wat in de vagina moet worden ingebracht (eenmalig).

Het is handig om dit voor het slapen te doen en een inlegkruisje of maandverband te dragen omdat de substantie er weer half uitkomt zodra het in je lichaam smelt door de lichaamstemperatuur.

Na het inbrengen van het eitje kun je wel een extra branderig gevoel ervaren. Je kan ook een crème erbij krijgen speciaal bedoelt voor jeuk aan de schaamlippen. Na enkele dagen tot een week zijn de klachten meestal verdwenen.

Veel vrouwen krijgen meerdere keren per jaar een schimmelinfectie.

Als je de symptomen herkent en niet verwart met bijvoorbeeld een blaasontsteking of S.O.A., dan kun je bij een apotheek of drogist zonder recept het middel 'Canesten' verkrijgen, in tabletvorm of crème. Dit is het bekendste middel tegen een infectie.

Als je je ongemakkelijk voelt bij de apotheek, kun je altijd om wat meer privacy vragen. Er is vaak een klein kamertje beschikbaar waar je met de assistente kan spreken.

Verder bestaat er een ruime keuze uit geneesmiddelen, al dan niet op recept verkrijgbaar:

 • Vaginale tabletten zoals clotrimazol, miconazol en butoconazol.
 • Tabletten om te slikken zoals fluconazol, itraconazol en ketoconazol. Deze worden met name ingezet als de infectie vaker terugkomt. Je moet dan denken aan meer dan drie keer per jaar.
 • Je kunt ook voor natuurlijke middelen kiezen. Het middel 'Multi-gyn FloraPlus' bijvoorbeeld kun je veilig gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding, tast condooms niet aan en bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Voordeel hiervan is dat het nieuwe infecties voorkomt. Dit laatste geldt ook voor het middel 'Cydonia'.

Gebruik de geneesmiddelen liever niet tijdens de zware dagen van de menstruatie. Het geneesmiddel kan dan minder werkzaam zijn. Wacht even tot de bloeding lichter is of verdwenen is.

Hoe kun je zelf een vaginale schimmelinfectie helpen voorkomen?

Er zijn zeker ook veel zaken die je zelf kunt bijdragen ter voorkoming van een infectie.

 • Goede verzorging van je vagina. Was je vagina met lauw water en eventueel een PH-neutrale was-emulsie, maar doe dit met mate. Een zogenaamde 'vaginale douche' kan veel goede bacteriën wegspoelen. Hygiëne is belangrijk, maar overdaad schaadt in dit geval. Vertrouw op het zelfreinigende vermogen van de vagina. Vaginale afscheiding hoort daar nu eenmaal bij.
 • Gebruik liever ondergoed van katoen dan synthetisch materiaal. Draag niet te strakke broeken.
 • Gebruik organische en ongeparfumeerde tampons. en verwissel deze om de twee uur. Dit geldt ook voor maandverband en inlegkruisjes. Draag liever geen tampons tijdens een infectie.
 • Vrij liever niet tijdens een infectie en al helemaal niet als het pijn doet. Gebruik eventueel glijmiddel. Let op: veel geneesmiddelen tegen schimmelinfecties tasten de betrouwbaarheid van condooms aan!
 • Kijk eventueel naar het gebruik van je voorbehoedsmiddel (hormoonpreparaat). Wellicht dat een verandering hiervan een oplossing kan bieden.
 • Houd je immuunsysteem op peil: Vermijd stress.
 • Let op je voeding. eet veel groenten en fruit in plaats van snelle koolhydraten en suikers. De darmflora is van invloed op de balans in je vagina. Er bestaat zelfs een 'anti candida dieet'.
 • Versterk je weerstand door niet of minder te roken en drinken, voldoende te slapen en regelmatig te sporten en bewegen.

Zomerse kwaal

In de zomer zweet je uiteraard meer en ga je wellicht weleens een duik nemen in een buitenzwembad. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de schimmels vrij spel krijgen. Zorg ervoor dat je na het zwemmen altijd een douche neemt en je bikini goed uitspoelt.

Je kunt ook voedingssupplementen slikken die speciaal bedoeld zijn om je vaginale 'ecosysteem' te herstellen en te beschermen. Vraag ernaar bij je apotheek of drogist.

Kan het vanzelf over gaan?

Over het antwoord op deze vraag zijn de meningen verdeeld. Persoonlijk denk ik dat je het beter wel kunt behandelen. De infectie kan denk ik anders toch weer de kop op gaan steken na enige tijd.

Bovendien kan het echt weken duren voordat de klachten minder worden zonder behandeling, en dit lijkt mij zeer onprettig.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voork...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Chronische vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheidssynd­r­o­o­m

Het chronische vermoeidheidssyndroom is een zeer complexe aandoening die vaak ter discussie staat. Het bestaan van deze ...

Toon meer (204)
Volg ons