Bestaat er overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers?

Bestaat er overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers?

Zodra je een bewerkt product koopt zie je op de verpakking de ingrediënten vermeld staan. Hierbij staan een heleboel stoffen genoemd met moeilijke namen. Deze stoffen worden gebruikt om bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum te verlengen, het product er mooier uit te laten zien of meer smaak te geven. Deze middelen mogen door de fabrikant niet zomaar toegevoegd worden aan hun product. Deze stoffen moeten zijn goedgekeurd en een E-nummer hebben.

Goedgekeurd door de EFSA

Al deze stoffen worden getest door de European Food and Safety Authority (EFSA). Dit is het wetenschappelijk instituut voor voedselveiligheid in Europa. Voordat een stof wordt toegelaten als E-nummer, wordt het eerst uitgebreid getest op veiligheid. Daarna houdt de EFSA ook goed bij of er nieuwe wetenschappelijke studies uitkomen die misschien een ander beeld geven en zal de E-nummers altijd blijven toetsen op veiligheid. 

Overgevoeligheid bewezen?

Sommige mensen willen geen E-nummers eten, omdat ze denken dat ze er overgevoelig voor zijn. Ook gaan verhalen rond dat kinderen met ADHD E-nummers moeten vermijden omdat deze de stoornis zouden verergeren. In de praktijk komt overgevoeligheid voor E-nummers weinig voor. Wetenschappelijke bewijzen zijn hiervoor nauwelijks. Toch zijn er een paar uitzonderingen.

Sulfiet

Sulfieten zijn de E-nummers E221 tot en met E228. Ze worden gebruikt als conserveringsmiddel in wijn. Overgevoeligheidsreacties komen soms voor bij mensen die astmatische aandoeningen hebben. Ze krijgen dan last van hartkloppingen of huiduitslag. 

Aspartaam

Geen van de E-nummers is zo omstreden als Aspartaam (E951). De stof wordt regelmatig in verband gebracht met ernstige ziekten zoals kanker. Er zijn twee studies geweest die aantoonden dat ratten kanker kregen na toediening van Aspartaam. Achteraf bleken deze ratten al ziek te zijn geweest voor de test. Daarna zijn heel veel studies geweest, maar deze relatie tussen kanker en Aspartaam is nooit meer gevonden.
Aspartaam is enkel gevaarlijk voor mensen met de erfelijke aandoening "fenylketonurie" (PKU). Deze mensen kunnen een aminozuur in de Aspartaam niet zo goed afbreken en dit heeft negatieve effecten in de hersenen als gevolg. 

Wist je dat...

...eigenlijk 80% van alle E-nummers gewoon van natuurlijke oorsprong is? Mensen denken vaak dat E-nummers alleen maar kunstmatig zijn, maar onterecht dus. Een tomaat bevat maar liefst vijftien E-nummers!

Dat wil overigens niet zeggen dat alles uit de natuur altijd veilig is. Ook hier geldt dat je het beste alles met mate eet. Als ze zijn goedgekeurd en een E-nummer hebben, kun je ze met een gerust hart blijven gebruiken.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Boek Voedingscentrum: Alles over E-nummers en etiketten

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voeding Voeding

Zijn E-nummers gevaarlijk?

E-nummers zijn hulpstoffen die fabrikanten toevoegen om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren, zoals de kleur...

Gezond leven Gezond leven

Hoe zorgen additieven voor de houdbaarheid van een product?

Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om onder andere de stabiliteit te verbeteren, kwaliteit in stand te ho...

Gezond leven Gezond leven

Is E261, ook wel Kaliumacetaat, slecht voor je gezondheid?

Nee, E261 is niet ongezond. Kaliumacetaat (E261) is het (kalium)zout in azijnzuur, een natuurlijk zuur dat wordt toegevo...

Voeding Voeding

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om bepaalde eigenschappen te beïnvloeden. Denk hierbij...

Gezond leven Gezond leven

Zijn E-nummers ongezond?

E-nummers zijn stoffen die aan producten worden toegevoegd om ze bepaalde eigenschappen te geven, bijvoorbeeld smaakvers...

Toon meer (445)
Volg ons