Wat zijn seizoensgroenten voor de herfst en winter?

Wat zijn seizoensgroenten voor de herfst en winter?

Seizoensgroenten zijn gezond, lekker, goedkoper en ook nog eens goed voor het milieu. Maar weet jij welke groenten komende maanden in het "seizoen" zijn? We hebben deze voor je op een rij gezet.

Wat zijn seizoensgroenten?

Seizoensgroenten zijn groenten die op dat moment van de akker komen. Ook kun je groenten die in de kas worden geteeld, zonder al te veel verwarming, verstaan onder seizoensgroenten. Voorkeur gaat uit naar herkomst uit Nederland, maar het kan ook gaan om nabije Europese landen.

In de winkel kun je seizoensgroenten vaak herkennen aan de aanbiedingen, lage prijzen en herkomstland. Je kunt op de verpakking zien of de groenten uit Nederland komen. 

Seizoensgroenten in de herfst

In de herfstmaanden kun je heerlijk genieten van de volgende seizoensgroenten:

  • Aardpeer
  • Andijvie
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Prei
  • Pompoen
  • Broccoli
  • Peultjes
  • Rode biet
  • Venkel
  • Schorseneren
  • Ui
  • Spruitjes
  • Snijboon
  • Witlof
  • Wortelen
  • Tomaat
  • Koolsoorten als bloemkool, boerenkool, Chinese kool, groene kool, Savooiekool, spitskool en witte kool

Seizoensgroenten voor de winter

In de koude wintermaanden vind je veel van de volgende groenten in de supermarkten:

  • Aardpeer
  • Knolselderij
  • Rammenas
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Spruitjes
  • Prei
  • Pompoen
  • Rode biet
  • Schorseneren
  • Wortelen
  • Witlof
  • Winterpostelein
  • Koolsoorten als bloemkool, boerenkool, Chinese kool, groene kool, Savooiekool, spitskool en witte kool
Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Seizoensgroenten: zomergroenten

Seizoensgroenten: zomergroenten

Tegenwoordig is bijna elke groentesoort het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Maar als je voor vers en milie...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Bloemkool: gezondheidsvoordelen tot bereidingswijzen

Bloemkool: gezond, veelzijdig en lekker!

Bloemkool is een erg gezonde en zeer veelzijdige groente. Het zit bomvol voedingsstoffen en beschikt zelfs over bijna al...

spruitjes

Spruitjes: de 6 belangrijkste voordelen op een rij

Spruitjes bevatten veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Hierdoor is deze kruisbloemige groente een voedza...

witte kool

Witte kool, de grijze muis onder de groenten

Witte kool is een typische wintergroente met een wat stoffig imago. Maar is dat wel terecht?  De groente is niet alleen...

chinese kool

Chinese kool: een rijke bron van eiwitten en vitamine C

Chinese kool is een koolsoort die net als boerenkool, spruitjes en broccoli tot de kruisbloemenfamilie behoort. Chinese ...

Lees wat je gemist hebt

9825 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'