Kokos en kokosolie gezond?

Kokos en kokosolie gezond?

Is kokos gezond? En hoe zit het dan met kokosolie?

Voordat we die vraag beantwoorden, stel je voor: je ligt op je strandbedje op een parelwit strand.

Je hoort het geruis van de golven en een gebruinde ober komt je een heerlijk verfrissende kokosnoot met rietje brengen.

Het ideale zomerse drankje...

Oké, die droom kunnen we niet elke dag verwezenlijken, maar we kunnen je hopelijk wel verblijden door te vertellen dat kokos gezond is!

Nu moet je niet gelijk bounty-repen gaan inslaan; het gaat natuurlijk om kokos in z'n natuurlijke vorm, zonder al teveel toevoegingen.

In dit artikel willen we je graag meer vertellen over deze bijzondere vrucht.

In India zeggen ze over de kokospalmboom: 'Kalpa Vriksha', wat zoveel betekent als:

'De boom die alles geeft wat je nodig hebt in het leven'. Dat horen we graag!

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is kokos?

De naam 'kokos' is ontstaan doordat de vrucht volgens de Portugezen van binnen lijkt op het gezicht van een aap ('coco').

Een kokosnoot is een zogenaamde 'steenvrucht' en komt van de kokos-palmboom.

Het vruchtvlees is vezelig en als de kokosnoot nog niet volledig rijp is bestaat deze van binnen ook uit troebel water (kokoswater).

De groene huls waarin de kokosnoot zich bevindt, wordt eraf gehaald voordat de kokosnoot in de winkels komt te liggen.

Kokosnoten groeiden van oorsprong in India en Zuid-Amerika, maar zijn gaandeweg verspreid naar de meeste tropische oorden in de wereld.

De Filippijnen heeft de grootste kokos-industrie ter wereld. In bepaalde gebieden worden mensen - en zelfs apen! - getraind om zoveel mogelijk kokosnoten te oogsten in een zo kort mogelijke tijd.

Kokosnoten worden ook verwerkt tot kokosvet, kokosolie, kokosmelk, kokoswater, kokosmeel en in bijvoorbeeld broodbeleg, koekjes, chocolade, en drankjes als Pina Colada.

Kokos werkt verkoelend en verzachtend en wordt dus ook gebruikt in cosmetica. Kokosvezels worden bovendien verwerkt tot kokosmatten, touw en borstels. En van de kokospalm maakt men suiker.

Kokos en verzadigd vet

Kokosolie, ook wel kokosvet, kokoscrème of kokosboter genoemd, is rijk aan gezonde verzadigde vetzuren. Vetzuren als laurienezuur, myristinezuur en palmitinezuur.

De meeste verzadigde vetzuren (zoals die in dierlijke vetten) zijn ongezond.

Kokosvet behoort echter tot de zogenaamde 'middellange keten', wat inhoudt dat het snel en goed door de lever wordt opgenomen.

Dit werkt positief voor het metabolisme (de stofwisseling) en de vetverbranding. Kokosvet wordt gelijk verbrand en kan niet worden opgeslagen als vet in het lichaam.

Ook ondersteunen de vetten de vorming van gezond cholesterol in de lever. Daarom bevat kokosvet (kokosolie) verzadigde vetten die echt gezond zijn voor je lijf.

De heilzame werking van kokosolie

Kokosolie bevat behalve de bovengenoemde goede vetzuren, ook veel vitamines (met name vitamine B11) en mineralen. Mineralen zorgen ervoor dat enzymen in je lichaam hun werk kunnen doen.

Enzymen gaan celbeschadiging tegen waardoor je lichaam wordt beschermd tegen ontstekingen en tegen het verouderingsproces.

De antioxidanten in kokosolie beschermen je tegen 'vrije radicalen'. Deze kunnen o.a. ziektes als kanker veroorzaken.

Kokosolie bevat veel proteïnen. Kokosolie is goed voor je huid en tegen wallen onder je ogen. Je kunt er ook je mond mee spoelen voor gezonde tanden en tandvlees.

Het houdt maar niet op, want kokosolie werkt ook in je voordeel als het gaat om je immuunsysteem.

Het zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën, schimmels (bijvoorbeeld candida), infecties (bijvoorbeeld aan de urinewegen en nieren) en virussen (HIV, mazelen, griep, longontsteking) minder kans krijgen.

Ook bij het functioneren van het zenuwstelsel en de ontwikkeling ervan bij kinderen helpt kokos een handje. Plus: het draagt bij aan een gezonde moedermelk- en hormoonproductie, en gezond sperma.

Regelmatig consumeren van kokosvetten zorgt voor een goede balans van de bloedsuikerspiegel. Je krijgt geen enorme pieken meer in je hongergevoel.

Kokoswater

Kokoswater is zuiver water. De vezels hebben het water uit de zee of de grond namelijk grondig gefilterd.

Wist je dat vers kokoswater qua substantie voor meer dan de helft op menselijk bloed (plasma) lijkt?

In de Tweede Wereldoorlog vonden er zelfs 'bloed'transfusies (met kokoswater) plaats bij gewonde soldaten als alternatief voor donorbloed.

Je kunt je dus voorstellen dat als je kokoswater drinkt, je jezelf eigenlijk voorziet van vers zuurstofrijk bloed! Gemixt met bijvoorbeeld tarwegras is dit een wonderdrankje.

Het is dorstlessend, werkt verkoelend voor het lichaam en geeft snel energie. Kokoswater bevordert de spiermassa.

Kokosmelk

Kokosmelk is de vermenging van het vruchtvlees met het kokoswater. De Indonesische naam is 'Santen'. Je kunt het beste biologische kokosmelk kopen.

Zonder kunstmatige toevoegingen als conserveringsmiddelen en stabilisator, en zonder toegevoegde suikers.

Kijk uit voor verpakkingen van blik of karton. Er kan een zogenaamde 'weekmaker' inzitten, genaamd BPA. Dit is een soort lijmlaag/coating.

Deze stof kan je hormoonhuishouding ontregelen. Koop dus het liefst kokosmelk in glas of in een BPA-vrije verpakking.

Waar koop je kokosnoten?

Goeie kokosnoten zijn verkrijgbaar in biowinkels en de Thaise toko. Deze zijn niet hetzelfde als de wilde, tropische kokosnoten. Er zitten meer suikers in en minder voedingsstoffen, maar het is acceptabel.

Kijk goed uit voor vocht en schimmel. Dit kun je in de winkel al ontdekken. Als een kokosnoot vochtig of beschimmeld is dan is deze snel bedorven.

In de reguliere supermarkt vind je de bruine, harige kokosnoten. Deze zijn meer gerijpt en daardoor is het vruchtvlees hard en minder makkelijk eetbaar/verteerbaar.

Zo goed als in de tropen krijg je de kokosnoten dus niet snel.

Hoe open je een kokosnoot?

Stap 1. Draai met een kurkentrekker de grootste van de drie donkere gaatjes open; dit gaatje lijkt op een mond onder twee oogjes. Drink het kokoswater op met een rietje. Of giet het kokoswater uit in een kom of glas.

Stap 2. Plaats de kokosnoot op een harde, stevige ondergrond. Leg er een theedoek onder en tik zachtjes met een hamer op drie punten totdat de schil breekt.

Stap 3. Snijd of scheur de kokos uit de dop met een schroevendraaier of oestermes en snijd met een dunschillertje de bruine rand weg.

Hoe gebruik je kokosolie?

Koop een pot extra vierge, koud geperste en niet ontgeurde kokosolie, liefst in donker glas.

Je kunt de pot bewaren op kamertemperatuur of eventueel in de koelkast, maar dit garandeert niet dat het langer goed blijft; het vet blijft alleen harder.

Kokosolie blijft zeker 2 jaar goed. Het is een uitstekende vervanging voor roomboter of margarine.

Als de temperatuur rond de 25 graden komt, gaat het kokosvet al smelten, en wordt het olie. Je kunt de olie gebruiken voor bakken, braden en frituren.

Combineer het met andere superfoods die veel omega-3 bevatten, dan werkt het dubbel zo goed. Bijvoorbeeld met hennepzaad of alg-extracten.

Kokosvet is een uitstekende basis voor smoothies Probeer het bijvoorbeeld eens met goji-bessen of moerbeien.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Bij overgewicht is het daarom belangrijk om af te vallen. Afvallen ...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Eet jij vaak ananas en vraag je je af of ananas gezond is? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Je wilt gezonder eten, afvallen, aankomen of op gewicht blijven. Een voedingsschema geeft je meer houvast bij het behale...

Toon meer (290)