Of je beter een boterham of cracker kan eten hangt nauw samen met het uiteindelijke doel. Brood is namelijk een bron van jodium, ijzer en koolhydraten. Bij het vervangen van brood, zou je deze gezondheidsvoordelen ook kunnen halen uit andere volkoren graanproducten zoals volkoren crackers. Echter de voedingsstoffen zoals jodium, waar brood een belangrijke bron van is, zijn lastig uit andere producten te halen.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid brood is ingesteld op genoeg inname van jodium, mits er bakkerszout in het brood aanwezig is. Daarbij halen gezonde personen tussen de veertig tot zeventig procent van hun energie uit koolhydraten. Het eten van voornamelijk volkorenbrood, maar ook bruinbrood, levert een vermindering van risico’s op bepaalde (chronische) ziekten op. Daar tegenover staat dat het eten van witbrood geen extra gezondheidswinst oplevert.
Echter normaal brood bevat gluten, wat niet geschikt is voor mensen met coeliakie. Mensen met een tarwe-allergie kunnen gewoon brood vervangen door brood van andere granen zoals haver, rogge, gerst, maïs en boekweit. Spelt is niet geschikt.