Binnen onze voeding bestaan er twee soorten vetten: "slechte vetten" ofwel verzadigde vetten of transvetten en "gezonde vetten", ook wel onverzadigde vetten. Gezonde vetten zijn zacht of vloeibaar bij kamertemperatuur. Producten met veel onverzadigd vet zijn onder andere vloeibare bakproducten, olie, noten, vette vis.
Bekende onverzadigde vetzuren
De meeste bekende gezonde vetten zijn omega 3, omega 6 en omega 9. Omega 9 is geen essentieel vetzuur, omega 3 en 6 zijn dit wel, deze kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt.
Belangrijk hierbij is om te kijken naar de juiste verhouding omega 3 en omega 6. Een teveel aan omega 6 kan verschillende gezondheidsklachten in je lichaam veroorzaken.
Voeding met omega 3
Voedingsmiddelen die veel omega 3 bevatten zijn onder andere:
Omega 6 in voeding
Omega 6 kun je vinden in de volgende producten:
- Sesamolie
- Zonnebloemolie
- Maïsolie
- Palmolie
- Margarine/ halvarine
- Pompoenpitten
Imago vetten
Vetten hebben nog steeds een wat negatief imago. Vetten bevatten veel calorieën en je zou er dik van worden. Maar ons lichaam heeft juist gezonde vetten nodig. Gezonde vetten worden in ons lichaam gebruikt voor veel verschillende doeleinden en processen.
- Vet is een bouwstof: vetten zijn belangrijk voor onze hersenen, zenuwen en hormonen.
- Betere opname vitamine A, D, E en K. Deze lossen namelijk alleen op in vet.
- Vet fungeert als bescherming tegen kou en als bescherming van onze organen en zenuwstelsel tegen beschadiging.
- Vet levert een energie opslag.