Waar let ik op bij een zuivelvrij dieet?

Waar let ik op bij een zuivelvrij dieet?

Met name wanneer je lactose-intolerant bent, biedt zuivelvrij eten gigantische voordelen. Lactose, oftewel melksuiker, komt namelijk voor in de meeste zuivelproducten en mensen die lactose-intolerant zijn verdragen deze suiker erg slecht.

Gelukkig zijn er een hoop plantaardige alternatieven die ervoor zorgen dat je, wanneer je geen zuivelproducten eet, toch voldoende eiwitten binnenkrijgt. Voorbeelden hiervan zijn peulvruchten, amandelmelk, kokosmelk, havermelk en sojamelk.

Een nadeel aan een zuivelvrij dieet is dat je te weinig calcium binnen kan krijgen. Dit kun je op de natuurlijke manier compenseren door meer producten te eten die rijk zijn aan calcium, zoals sesamzaad, chiazaad, sardientjes, boerenkool, amandelen en hazelnoten. Daarnaast is het ook mogelijk om voedingssupplementen te nemen, zodat je voldoende calcium binnenkrijgt.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies zijn kleurrijke frisse drankjes met een zoete en romige smaak. De basis wordt gemaakt van fruit en groenten, m...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium: Lichaamsprocessen en Tekorten

Calcium is een ontzettend belangrijk mineraal. Het zorgt voor het goed functioneren van verschillende lichaamsprocessen ...

Havermelk: het Plantaardige antwoord op dierlijke Melk

Is havermelk gezonder dan koemelk? (+ zo maak je het zelf)

Havermelk kom je steeds vaker tegen. Niet alleen in de schappen van de supermarkt, maar ook in de horeca. Het drankje i...

fosfor

Fosfor: Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Pure fosfor is ontvlambaar en levensgevaarlijk. Maar het mineraal, dat je in je eten aantreft, is essentieel voor je gez...

cottage cheese

Cottage cheese: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen

Kaas: er zijn ontzettend veel soorten van dit zuivelproduct. Harde, geperste kazen, zachte, ongeperste en verse kazen. C...

skyr

Skyr: de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen

Skyr is een zuivelproduct uit IJsland dat wereldwijd steeds populairder wordt. Het bevat veel eiwitten en allerlei vitam...

Lees wat je gemist hebt

10018 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'