Is mononatriumglutamaat (E621) ongezond?

E621, ook mononatriumglutamaat genoemd, is een E-nummer. Een E-nummer is een hulpstof die worden toegevoegd aan voeding als hulpstof. Dit E-nummer kom je ook tegen als ve-tsin of MNG. Het wordt veel in de aziatische keuken gebruikt.

Soorten E-nummers

E-nummers zijn goedgekeurd door de EU en worden toegevoegd aan eten en drinken om producten te verbeteren of te veranderen. Denk hierbij aan kleurstoffen om de kleur aan te passen, smaakstoffen om de smaak te veranderen of te versterken en conserveermiddelen om producten langer houdbaar te maken.

Ve-tsin of MNG

E621 is een hulpstof die vooral wordt gebruikt om een product meer smaak te geven of bepaalde smaken te versterken. Dit E-nummer kom je ook tegen als ve-tsin of MNG. Het wordt veel in de aziatische keuken gebruikt.

Klachten E621

E621 is door de Europese Unie officieel als veilig bestempeld. Vandaar dat dit hulpmiddel ook als E-nummer is geregistreerd. Echter gaan de verhalen rond dat een grote hoeveelheid hiervan op dagelijkse basis schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Klachten die regelmatig worden geconstateerd bij overmatig en langdurige consumeren van E621 zijn allergische reacties, persoonlijkheidsveranderingen, een verhoogde bloeddruk, stofwisselingssyndroom en oxidatieve stress. Echter reageert niet iedereen hetzelfde op de stof en ook de maximale hoeveelheid kan per persoon verschillen.

Uit de meeste onderzoeken komt dus naar boven dat overmatig gebruik van E621 slecht is voor de gezondheid. Wat precies overmatig gebruik is, verschilt per onderzoek.

Geschreven door

Voedingsdeskundige Alyssa blok beantwoord al jouw vragen | Gezondeten.nl

Alyssa Blok

Voedingsdeskundige & Eigenaar Food with Alyss

Mogelijk ook interessant om te weten

Is het eten van veel MSG of ve-tsin gevaarlijk

Desiré van der Kruk
Mononatriumglutamaat (MSG), ook bekend als ve-tsin of E621, is het natriumzout van glutaminezuur (een aminozuur of bouwsteen van eiwit). MSG komt van ...

Wat is de smaak umami?

Rabia Kechouh
Umami is één van de vijf basissmaken die wij proeven bij het eten en drinken. De andere vier basissmaken zijn zoet, zuur, zout en bitter...

Waarom vinden we smaken met ve-tsin zo lekker?

Rabia Kechouh
Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat, smaakt lekker vanwege de stofjes natrium en glutamaat. Natrium is een zout en geeft dus een zoute smaak. Glutam...

Is zout gezond of ongezond?

Professor Bink
Zout bestaat scheikundig gezien uit twee componenten; natrium en chloride. Zout in onze voeding is de belangrijkste bron van natrium. Natrium verzorg...

Is rood vlees ongezond?

Alicia Izeboud
Het eten van rood vlees op zichzelf is niet ongezond. Het eten van teveel rood vlees is wel ongezond. Rood vlees bevat veel voedingsstoffen die gunsti...
Toon meer (63)
Volg ons