Welke soorten E-nummers bestaan er?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Dit kunnen natuurlijke stoffen zijn zoals citroenzuur maar ze kunnen ook kunstmatig zijn uit een fabriek. Het gaat om een zeer grote groep van stoffen, die niet onder één noemer te brengen zijn. Zo hebben enkele vitamines een E-nummer, de kleurstoffen uit bieten en wortelen, maar ook stoffen als lecithine en bijenwas.

Ingrediëntenlijst

Als in een product toevoegingen gebruikt zijn, dan staan deze in de ingrediëntenlijst. Eerst staat de naam van de categorie aangegeven, bijvoorbeeld ‘kleurstof’ of ‘smaakversterker’ gevolgd door de naam van de stof of het E-nummer. Als de stof meerdere functies heeft, dan wordt de categorie aangegeven die past bij de belangrijkste functie van het E-nummer in het voedingsmiddel.

Categorieën

E-nummers worden in de volgende categorieën ingedeeld:

• E100-181 Kleurstoffen
• E200-252 Conserveermiddelen
• E260-297 Voedingszuren
• E300-321 Antioxidanten
• E322-392 Voedingszuren
• E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
• E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
• E620-650 Smaakversterkers
• E900-915 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen
• E920-928 Meelverbeteraars
• E938-949 Verpakkingsgassen en drijfgassen
• E950-969 en 420-421 Zoetstoffen
• E999-1300 Diverse hulpstoffen
• E1400-E1500 Gemodificeerde zetmelen
• E1500-1525 Kunstmatige smaakstoffen en oplosmiddelen voor aroma's

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Zijn E-nummers gevaarlijk?

Ilse Brand
E-nummers zijn hulpstoffen die fabrikanten toevoegen om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren, zoals de kleur, smaak, volume of om voedsel ...

Wat zijn E-nummers?

Professor Bink
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om bepaalde eigenschappen te beïnvloeden. Denk hierbij aan conserveringsmiddelen, zu...

Wat zijn smaakstoffen?

Professor Bink
Smaakstoffen, ook wel aromastoffen genoemd, zijn een relatief goedkope manier om smaak aan voedingsmiddelen te geven. Veel kant-en-klaar producten, so...

Zijn E-nummers ongezond?

Camella Bot
E-nummers zijn stoffen die aan producten worden toegevoegd om ze bepaalde eigenschappen te geven, bijvoorbeeld smaakversterkers, kleurstoffen of conse...

Welke soorten olijfolie bestaan er?

Terry Schouten
Er bestaan vijf soorten olijfolie: Vierge olijfolie: Olijfolie van de eerste persing. Dit is olijfolie die gemaakt wordt door olijven met druk op mec...
Toon meer (435)
Volg ons