Van welk fruit zitten de meeste vitamines in de schil?

Iedere fruitsoort is gezond, maar er zijn toch enkele uitschieters. In de schil van fruit en net eronder zitten de meeste voedingsstoffen zoals vitamine A, E, kalium en antioxidanten.

Bananen bevatten bijvoorbeeld veel kalium, aardbeien en sinaasappels zijn rijk aan foliumzuur en groene kiwi’s zijn rijk aan voedingsvezels. Hoewel niet alle fruitschillen eetbaar zijn, bevatten ze ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Zo ziet de harige schil van de kiwi er niet aantrekkelijk uit, maar deze is wel gezond en eetbaar. Ook de schil van een granaatappel, ananas, citroen en watermeloen is eetbaar ondanks dat deze hard, taai en erg bitter smaakt.

Verschillende fruitsoorten dragen bij aan een goede gezondheid, maar het is vooral belangrijk dat je voldoende en gevarieerd fruit eet. Tevens is het belangrijk om de fruitschillen van te voren goed te wassen, evenals je eigen handen. Hiermee maak je het fruit vrij van vuil, stof en eventuele bacteriën zoals pesticiden of bestrijdingsmiddelen.

Geschreven door

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Ilse Brand

Diëtist bij Sint Jacob

Mogelijk ook interessant om te weten

Van welke groenten zitten de meeste vitamines in de schil?

Simone Braams
De schil van groente (en fruit) zitten in het algemeen vol met vitamines en vezels. Vooral vitamine C zit direct onder de schil verstopt. Sommige schi...

Hoe kun je bananenschillen bereiden en is dit gezond?

Fleur Lassche
Bananenschillen kun je eten, alleen is dit in Nederland niet zo heel gebruikelijk. In landen als Brazilië, Venezuela en Aziatische landen wordt d...

Bevat de schil van de komkommer meer voedingsstoffen?

Terry Schouten
De schil van een komkommer bevat meer voedingsvezels dan de rest van de komkommer. Dit hoge gehalte aan voedingsvezels zorgt namelijk voor de stevighe...

Wat zijn macadamianoten?

Terry Schouten
Macadamianoten zijn grote ronde en gelige noten afkomstig uit Australië. Qua grootte zijn ze net iets groter dan een hazelnoot. De macadamianoot ...
Fruit +1

Bevat onrijp fruit net zoveel vitamines als rijp fruit?

Rabia Kechouh
In de beginfase van het rijpen van een vrucht zal het meer vitamines aanmaken om rotting te voorkomen. De hoeveelheid vitamines in een onrijpe vrucht ...
Toon meer (1590)
Volg ons