Waarom het ene voedsel meer verzadigt dan het andere komt door de samenstelling van voedingstoffen. Voedingsmiddelen met enkelvoudige koolhydraten en suikers, zoals witte pasta, witte rijst, koekjes en snacks, worden snel door het lichaam opgenomen. Dit zorgt ook voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor er weer sneller een hongergevoel optreedt.
Eiwitten en vetten hebben meer tijd nodig om te verteren dan koolhydraten en voorkomen dat iemand sneller trek krijgt. De langzame vertering van eiwit en vet betekent dat je lichaam er langer over doet deze voedingsstoffen op te nemen. Dit voorkomt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor je langer verzadigd bent. Eiwitten zitten in vlees, vis, soja, peulvruchten, ei en zuivelproducten. Voedingsmiddelen die gezonde vetten bevatten zijn plantaardige oliën, avocado’s, vette vis en noten.
Ook vezels dragen bij aan een verzadigend gevoel. Vezels vullen de maag en vertragen de vertering waardoor je langer verzadigend bent. Vezels zitten voornamelijk in volkoren producten, groenten en fruit.