Waarom is vette vis zo gezond?

Waarom is vette vis zo gezond?

Vette vis zijn vissoorten als haring, zalm en paling. Deze vissoorten bevatten naast de vitamines en mineralen die in veel andere vissoorten voorkomen ook twee gezonde vetten. Deze twee gezonde vetten (DHA en EPA) zijn bijzonder, want deze vinden we alleen in vis terug.

DHA en EPA zijn twee versies van de bekende Omega-3 vetzuren en deze hebben talloze gunstige effecten op het lichaam. Ze kunnen bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten en zowel de bloeddruk als het slechte cholesterol verlagen.

Het is mogelijk dat deze vetzuren ook helpen bij gedragsstoornissen, depressie en dementie maar daar is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Wel is het bewezen dat DHA nodig is voor een normale hersenfunctie. Overigens heb je niet veel DHA nodig. Met één stuk vette vis per week krijg je meer dan genoeg binnen en daarmee voorkom je ook overbevissing.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Welke witvis is het gezondst?

Er bestaat geen vis die het "gezondst" is. Vis eten is een gezonde keuze. Vis bevat onverzadigde visvetzuren die de kans op h...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke vette vis kan ik het beste eten?

Vette vis is vis met een vetpercentage van 5% of meer. Dit kan je zien op de verpakking van vis uit de supermarkt of je kunt ...

Diëten Diëten

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sard...

Producten Producten

Kan ik beter geen tilapia en pangasius vis eten?

Pangasius en tilapia vis vallen onder de "niet vette" vissoorten. Dit betekent dat er weinig vet in de vis zit. Het wordt aan...

Producten Producten

Wat is het verschil tussen vette en magere vis?

Vette vis bevat minimaal 5% vet. Voorbeelden van vette vissoorten zijn zalm, haring, paling en makreel. Magere vissoorten bev...

Toon meer (713)
Volg ons