Wat is bloem?

Een graankorrel bestaat uit het meellichaam, zemel en kiem. Om hier volkorenmeel van te maken wordt de hele graankorrel gemalen. Als dit volkorenmeel nog wordt gezeefd, worden de zemelen en de kiemen eruit gehaald en blijven er alleen de gemalen meellichamen over. Dit noemen we bloem. Bloem wordt gebruikt voor het bereiden van witbrood.

Door het weghalen van de zemelen en de kiemen van graankorrels, gaan er ook voedingsstoffen verloren zoals vezels, B-vitamines en vitamine E. In meellichamen zitten ook voedingsstoffen die wel behouden blijven zoals B-vitamines, ijzer, fosfor en vet.

Geschreven door

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Rabia Kechouh

Diëtist i.o.

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Rabia Kechouh
Bloem is wat ontstaat na het zeven van volkorenmeel. Meel is een mengsel van volkorenmeel en bloem. Producten zoals brood kunnen gemaakt worden van vo...

Wat is meel?

Rabia Kechouh
Een graankorrel bestaat uit de meellichaam, zemel en kiem. Om hier volkorenmeel van te maken wordt de hele graankorrel gemalen. Het is dan klaar om ge...

Is appeltaart gezond?

Camella Bot
Een ouderwetse appeltaart is niet gezond. Er zit veel roomboter, suiker en witte bloem in. Bovendien bevat een punt appeltaart veel calorieën, vaak no...

Welke soorten glutenvrije pasta bestaan er?

Ilse Brand
De meeste pastasoorten zijn gemaakt van durum tarwebloem en water. Pasta is niet alleen door de vele vormen verschillend van elkaar, ook in de ingredi...

Kan ik beter bruine of witte graanproducten eten?

Alicia Izeboud
Bruine graanproducten zijn bruine pasta's, bruine rijst en bruine broden. Vaak zijn de bruine varianten, in tegenstelling tot de witte varianten, de g...
Toon meer (917)
Volg ons