Waarom word je gelukkig van chocolade?

Waarom word je gelukkig van chocolade?

Chocolade bevat een aantal verbindingen die worden geassocieerd met stemmingsverhogende chemicaliën in de hersenen. Vaak wordt fenylethylamine genoemd, een natuurlijk antidepressivum en één van de chemicaliën die je hersenen produceren als je verliefd wordt. Tryptofaan, een aminozuur dat in kleine hoeveelheden aanwezig is in chocolade, is gekoppeld aan de productie van serotonine, een neurotransmitter die geluksgevoelens opwekt. Een handvol andere stoffen dragen ook bij aan de vermeende effecten van chocolade. Theobromine kan bijvoorbeeld de hartslag verhogen en cafeïne staat bekend als een oppeppend middel.

Maar de meeste van deze verbindingen zijn slechts in kleine hoeveelheden aanwezig in chocolade. Het kan dat de ervaring van het eten van chocolade, en het bevredigen van een hunkering naar voedsel, meer endorfine en gelukkige gevoelens vrijgeeft dan de inhoud van de chocolade zelf. Waarom we zo dol zijn op chocola is daarom niet precies duidelijk.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Is chocolade gezond of ongezond?

Chocolade is in de basis een mengsel van suiker, cacaopoeder en cacaoboter. Afhankelijk van het soort chocolade is aan dit me...

Producten Producten

Is pure chocolade gezond?

Cacaopoeder, pure, extra bittere chocolade, rauwe cacaopoeder en rauwe chocolade zouden een gunstig effect op de bloedvaten h...

Producten Producten

Welke theesoorten mag ik niet drinken tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om niet te veel cafeïne binnen te krijgen. Niet alleen in koffie zit cafeïne, ook i...

Medisch Medisch

Kun je met de juiste voeding jezelf gelukkig eten?

Of je jezelf gelukkig kan eten met de juiste voeding kan op twee manieren bekeken worden; enerzijds wel, anderzijds ook niet....

Medisch Medisch

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinde...

Toon meer (271)
Volg ons