Er wordt beweerd dat bepaalde voedingsmiddelen de vetverbranding kunnen stimuleren of verhogen.
Zo is een kleinschalig onderzoek gedaan naar verschillende smaakmakers zoals gember, mierikswortel, mosterd en zwarte peper. Hieruit is gebleken dat alleen mosterd een verhogend effect heeft op het metabolisme, echter is dit effect zeer klein; met twee kcal per uur.
Voeding met veel vezels of eiwitten (groente en fruit, havermout, zuivel, eieren) zijn moeilijker te verteren. Hierdoor is het lichaam meer energie kwijt aan het verteringsproces. Het lichaam moet hierdoor harder werken waardoor vetreserves eerder worden verbrand.
Ook is voldoende water drinken belangrijk. Bij een onvoldoende inname vertraagt dit de stofwisseling. Tevens kan zwarte koffie en groene thee een licht stimulerend effect hebben op de stofwisseling. Dit komt vanwege de cafeïne en catechine die het metabolisme gedurende enkele uren een boost geven.
Naast voeding kan ook de temperatuur invloed hebben op de verbranding. Kou helpt om bruine vetcellen te kweken, deze vetcellen verbranden juist vet om het lichaam op temperatuur te houden. Bruin vet houdt de stofwisseling daardoor hoog.
Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek