Is (dure) kokosyoghurt gezonder dan normale yoghurt?

Is (dure) kokosyoghurt gezonder dan normale yoghurt?

Kokosyoghurt wordt gemaakt van kokosmelk, melkzuurbacteriën en eventuele andere toevoegingen. Bij normale yoghurt wordt koemelk gebruikt. Kokosyoghurt bevat veel calorieën en verzadigd vet. Het advies is om kokosproducten met mate te eten. De voorkeur gaat uit naar magere of halfvolle yoghurt of ongezoete sojayoghurt. 

Voedingswaarden

De voedingswaarden van plantaardige kokosyoghurt (van Melkan) per 100 gram zijn:

  • 135 kcal
  • 12,5 g vet, waarvan 11,4 g verzadigd vet
  • 1,2 g eiwit
  • 4 g koolhydraten
  • 0,8 g vezels
  • 14 mg natrium

Voor 100 gram halfvolle yoghurt zijn de voedingswaarden als volgt:

  • 50 kcal
  • 1,5 g vet, waarvan 1 g verzadigd
  • 4,2 g eiwit
  • 4,3 g koolhydraten
  • 0 g vezels
  • 51 mg natrium

Vergelijking

Op een portie van 250 gram krijg je met halfvolle yoghurt bijna 190 kcal minder binnen. Wanneer je eiwitten wilt binnenkrijgen, kun je ook het beste voor de halfvolle yoghurt gaan.

Ook bespaar je jezelf een hoop geld door voor normale yoghurt te kiezen. De meeste kokosvariaties zijn al gauw vele malen duurder dan normale yoghurt. Wanneer je geen zuivel wilt of kan eten blijft een sojavariant de beste optie, niet alleen qua voedingswaarden, maar ook qua uitgaven.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, BSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Is yoghurt gezonder dan kwark?

Yoghurt of kwark zijn niet per definitie gezonder in vergelijking met elkaar. Volle yoghurt en (half)volle kwark staan i...

Diëten Diëten

Wat zijn betaalbare voedingsmiddelen geschikt bij gewichtsverlies?

Natuurlijke producten uit de Schijf van Vijf zijn het meest geschikt voor gewichtsverlies. Denk hierbij aan groente, fru...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is yoghurt?

Yoghurt is een zuivelproduct dat wordt geproduceerd door bacteriële fermentatie van melk. De bacteriën produceren melkzu...

Voeding Voeding

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacter...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Is geroosterd brood gezonder dan een normale boterham?

Geroosterd brood is niet gezonder dan een normale boterham. Een snee geroosterd brood bevat evenveel kilocalorieën als e...

Toon meer (238)