Waarom is taugé zo gezond en kan je het rauw eten?

Taugé behoort tot de kiemgroenten. Het bevat veel vitaminen en mineralen en is daarom heel gezond. Daarnaast past het uitstekend in een vegetarisch voedingspatroon vanwege het hoge eiwitgehalte.

In principe kun je het rauw eten, mits je het heel goed wast onder stromend water. Zwangere vrouwen en kwetsbare groepen kunnen taugé en andere kiemgroenten beter niet rauw eten.

Gezonde kiemgroenten zoals taugé

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten zijn eigenlijk gewoon jonge kiemplantjes van peulvruchten, granen of bladgroenten.

De bonen of zaden worden gekiemd tot ‘sprouts’ - bijvoorbeeld taugé en alfalfa - of tot ‘cressen’ - bijvoorbeeld tuinkers.

Wist je dat...

...kiemgroenten niet heel lang houdbaar zijn?

Wat is taugé?

Taugé komt van de mungboon, een klein groen boontje afkomstig uit Zuid-Oost Azië. Nederlandse telers gebruiken bonen uit landen als China, Taiwan en Vietnam. Taugé is na het ontkiemen nog vijf tot tien dagen eetbaar [1].

Calorieën en koolhydraten in schaaltje taugé

Calorieën en koolhydraten in taugé

Eén portie taugé bevat 8 kilocalorieën, 0 gram vet en 0,8 gram koolhydraten. Over een schepje meer of minder hoef je dus niet in te zitten! Sterker nog, je kan beter dat schepje extra nemen, want taugé heeft een hoge voedingswaarde.

Is taugé gezond?

Taugé zit boordevol vitamine B, C, calcium en ijzer en is dan ook erg gezond. Als je op een gezonde manier wil afvallen, past het heel goed in je voedingspatroon. Het is een veelzijdige groente waar je veel kanten mee op kunt. Taugé is lekker in zowel koude als lauwwarme salades, in soep, op brood of om mee te wokken.

Kun je taugé rauw eten?

In principe wel. Was het wel goed onder stromend water voor je het eet. Kiemgroenten worden geteeld in vochtige en warme omstandigheden en dat maakt ze extra ontvankelijk voor bacteriën als E-coli, Campylobacter, Listeria en Salmonella. Deze bacteriën zijn schadelijk voor je gezondheid.

Tauge blancheren voor consumptie

Het is daarom veiliger om taugé te blancheren voor consumptie. Blancheren is het kort koken van groenten of fruit.

Vitaminen en mineralen blijven bij deze bereidingswijze grotendeels behouden en bacteriën worden gedood. Bovendien blijven je groenten en fruit lekker knapperig.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Je kunt taugé rauw eten, maar het is veiliger om de kiemgroente even kort te bancheren voor consumptie. Zo dood je de schadelijke bacteriën.

Taugé tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent kun je taugé of andere kiemgroenten beter niet rauw eten. De Listeria bacterie is extra schadelijk voor zwangere vrouwen. Hoewel je zelf hoogstwaarschijnlijk weinig zal merken van een besmetting, is de kans op een miskraam of vroeggeboorte een stuk hoger.

Mensen uit kwetsbare groepen - jonge kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand - kunnen kiemgroenten ook beter niet rauw eten, ook voor hen is de bacterie extra schadelijk [2].

Kan je taugé invriezen?

Omdat taugé maar kort houdbaar is, kan invriezen een goede optie zijn. Blancheer het wel kort voordat je het invriest, dit kun je trouwens het beste met alle kiemgroenten doen die je in wil vriezen. Op deze manier kun je het vervolgens rustig een jaar bewaren [3].

Wist je dat...

...je kunt taugé een jaar lang bewaren als je het na het blancheren invriest?

De voedingswaarden na invriezen

Invriezen doet niets af aan de voedingswaarde van voedsel. Sterker nog, bevriezen is een van de beste manieren om voeding te conserveren met behoud van voedingsstoffen [4].

Ook groente en fruit uit het diepvriesvak van de supermarkt is meestal vers ingevroren en dus een gezonde keuze. Handig om in huis te hebben, dan heb je altijd ingrediënten voorhanden om een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Wist je dat...

...kiemgroenten ontzettend veel water nodig hebben? Een teler van kiemgroenten gebruikt per week ongeveer evenveel water als een gemiddeld gezin per jaar! 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Zelfgekweekte taugé, simpel en gezond

Zelf taugé kweken? dat doe je zo!

Je kan natuurlijk ook zelf taugé kweken! Als je er ongeveer een week voor uittrekt heb je een bakje vol verse, zelfgekweekte taugé.

Het enige wat je nodig hebt is een middelgroot bakje met een deksel waarin je gaatjes hebt geprikt en een pak hele mungbonen. En volg de volgende drie stappen;

1. Laat de mungbonen (in het bakje met het gaatjesdeksel) 12 uur weken in koud water op een donkere plaats.

2. Giet ze af door het bakje op zijn kop te zetten en laat goed uitlekken. Daarna keer je het bakje weer om.

3. Spoel de boontjes drie keer per dag met schoon water om bacteriegroei te voorkomen en laat ze iedere keer weer uitlekken.

Wist je dat...

...je binnen een week zelf je eigen taugé kunt kweken?

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Het rawfood dieet - rauw eten

Het rawfood dieet - rauw eten

Rawfood is op dit moment erg hip. De sap- en saladebarretjes schieten als paddenstoelen uit de  grond. Het lijkt wel als...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Helicobacter pylori infectie

Wat is een Helicobacter pylori infectie?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast je maag aan, waardoor serieu...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Edamame bonen

Edamame bonen: de belangrijkste gezondheidsvoordelen en risico's van deze groene bonen

Bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, bijna iedereen kent ze wel. Maar heb je wel eens edamame bonen gegeten? En weet ...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'