Vitamine B2, ook wel Riboflavine genoemd, is een wateroplosbare vitamine die voorkomt in vlees, vis, zuivel(producten), noten, granen, tofu en verschillende groenten. Je lichaam heeft vitamine B2 nodig om energie te maken uit koolhydraten, eiwitten en vetten.
Per persoon verschilt het hoeveel vitamine B2 je nodig hebt. Factoren die een rol spelen zijn geslacht, leeftijd en zwangerschap. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen boven de 18 jaar is volgens de Gezondheidsraad 1,6 milligram.
Een deel van de Nederlandse volwassenen krijgt te weinig vitamine B2 binnen. Tekorten kunnen leiden tot ontstekingen op de huid. Zo kan het zijn dat er ontstekingen rond de mondhoeken en neus optreden. Een ander verschijnsel is een te laag hemoglobinegehalte. Dit houdt in dat er te weinig rode bloedcellen in het lichaam aanwezig zijn die je lichaam nodig heeft om zuurstof in het lichaam te transporteren. Als gevolg kunnen er klachten als vermoeidheid optreden.