Biotine: functie, voordelen en mogelijke risico's

Mooi haar, een stralende huid en glanzende nagels willen we allemaal. Biotine of vitamine B8 lijkt daarvoor het tovermiddel. Maar wat doet deze voedingsstof precies? En helpt het om extra supplementen te slikken?

In dit artikel geven wij je antwoord op die vragen. Ook ontdek je in welke voedingsmiddelen je de meeste biotine vindt.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

b vitamines

Wat is biotine?

Biotine is familie van de vitaminegroep B. Deze bestaat uit meerdere vitaminen die allemaal een naam hebben.

Zo wordt thiamine aangeduid als vitamine B1, riboflavine als vitamine B2 en niacine als vitamine B3. Biotine is vitamine B8.

Het vitamine B-complex is ontstaan doordat men vroeger dacht dat er maar één B-vitamine was. Later bleek dat deze veronderstelde vitamine uit acht verschillende onmisbare voedingsstoffen bestaat. Iedere variant heeft zijn eigen belangrijke eigenschappen.

Wist je dat...

...er 12 soorten van het vitamine B-complex bestaan? B4 en B7, B9 en B10 kom je alleen nooit tegen, omdat deze niet essentieel zijn voor je lichaam. Je kunt dus zonder deze B-varianten en daarom zijn het geen echte vitaminen. Je lichaam kan deze stoffen zelf aanmaken en hoeft ze niet uit je voeding te halen. Dat er 4 B-vitaminen uiteindelijk niet noodzakelijk zijn, werd pas later ontdekt, waardoor de telling van 1 tot en met 12 al bestond.

gezond haar biotine

Wat doet biotine?

Biotine heeft een centrale taak in je energiehuishouding. Zo speelt vitamine B8 een rol bij het afbreken van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Vervolgens helpt biotine bij het omzetten van deze macronutriënten tot energie. Ook is biotine belangrijk voor je haar en huid, want het is betrokken bij de vorming ervan.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Hoeveel biotine is goed voor je?

Hoeveel biotine je nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd. Zo is de benodigde dagelijkse hoeveelheid voor:

 • Baby's tot 6 maanden: 5 microgram
 • Baby's van 7 tot 12 maanden: 6 microgram
 • Kinderen van 1 tot 3 jaar: 8 microgram
 • Kinderen van 4 tot 8 jaar: 12 microgram
 • Kinderen van 9 tot 13 jaar: 20 microgram
 • Tieners van 14 tot 18 jaar: 25 microgram
 • Volwassenen vanaf 19 jaar: 30 microgram

Wanneer je zwanger bent, heb je net zoveel biotine nodig als ieder ander. Geef je borstvoeding? Dan is 35 microgram de benodigde dagelijkse hoeveelheid.

Wist je dat...

...biotine ook vitamine H wordt genoemd? Het stofje heeft deze bijnaam gekregen, omdat het nodig is voor een gezonde huid en gezond haar. Vandaar de H.

biotine nagels

Biotine: de voordelen voor je gezondheid

Biotine wordt soms gepromoot als dé oplossing voor mooi haar, een gezonde huid en sterke nagels. Het is inderdaad waar dat een tekort een negatieve invloed heeft op deze delen van je uiterlijk.

Maar als je voldoende biotine uit je voeding haalt (en geen aandoeningen hebt die de opname van deze vitamine beperken) is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat extra supplementen de oplossing bieden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...shampoo met biotine geen effect heeft op je haar? Vitamine B8 kan alleen maar door je lichaam via voeding worden opgenomen. Via je huid of haar is dat niet mogelijk.

biotine tekort

Wat gebeurt er bij te weinig biotine?

Je zult niet snel te weinig biotine binnenkrijgen als je gezond en gevarieerd eet. Er bestaat echter een zeldzame genetische aandoening die de opname van vitamine B8 in de weg staat.

Dit heet biotinidase deficiëntie. Patiënten met deze ziekte hebben een leven lang een behandeling met biotine nodig om normaal te kunnen leven.

Verder kun je een tekort oplopen als je chronisch te veel alcohol drinkt. Je lichaam is dan minder goed in staat om biotine op te nemen.

Wanneer je weinig biotine hebt, kun je dat merken aan allerlei symptomen, zoals:

 • Haaruitval
 • Huidinfecties
 • Huiduitslag rond je ogen, neus en mond
 • Een zwakker immuunsysteem
 • Brokkelige nagels
 • Toevallen
 • Depressies
 • Bindvliesontsteking van je oog
 • Vermoeidheid
Wist je dat...

...wanneer zuigelingen of kinderen een ernstig biotine tekort hebben, dat kan zorgen voor een ontwikkelingsachterstand? 

biotine medicatie

Biotine en medicijnen

Wanneer je medicijnen slikt, moet je rekening houden met hoge hoeveelheden biotine. Vitamine B8 kan namelijk de werking van medicijnen beïnvloeden. Overleg dus altijd met je arts als je supplementen met biotine gaat gebruiken.

Ook zijn er medicijnen die effect hebben op het biotinegehalte in je lichaam. Dus als je klachten (zoals haaruitval) krijgt en medicijnen slikt, is het raadzaam om door medisch onderzoek te achterhalen of het biotinegehalte in je lichaam voldoende is.

Let op bij laboratoriumtesten

Wanneer je bloed wordt onderzocht, kan een hoge inname van biotine voor verkeerde laboratoriumuitslagen zorgen. Slik je bijvoorbeeld vitaminesupplementen of extra vitamine B8? Laat je arts dit dan weten voordat het bloedonderzoek plaatsvindt.

In principe zouden multivitaminen geen probleem moeten zijn, maar voor de zekerheid is het beter om het gebruik ervan te melden. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Ben je op een Amerikaanse site of fysiek in de Verenigde Staten en heb je informatie nodig over biotine? Dan kun je daar het beste informeren naar biotin of vitamine B7, want dat staat voor biotine. Ook in Duitsland gebruikt men de benaming B7 voor ‘onze vitamine B8’.

biotine bron

Waar zit biotine in?

Biotine zit in veel verschillende soorten voedingsmiddelen. De echte toppers zijn lever en eieren.

Een gekookte runderlever van ruim 80 gram levert je al iets meer dan de benodigde 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Eet je een gekookt ei? Dan krijg je 33% van de ADH vitamine B8 binnen. Verder zijn zalm en varkensvlees goede bronnen.

Wil je op plantaardige wijze biotine eten? Dan heb je ook veel keuze. Zo bevatten zonnebloempitten en amandelen biotine. Maar ook zoete aardappelen, banaan en spinazie dragen bij aan je dosis vitamine B8.

Kortom: eet gevarieerd en je hoeft je over voldoende biotine geen zorgen te maken.

Tip

Hoewel een ei een prima leverancier is van vitamine B8, moet je wel zorgen dat het eiwit goed gaar is. Niet alleen vanwege het gevaar voor salmonella, maar ook omdat rauw eiwit de stof avidine bevat, dat de opname van biotine blokkeert. Eenmaal gekookt, gepocheerd of gebakken heeft dit stofje vanwege de verhitting geen effect meer.

Conclusie

Biotine is een noodzakelijke voedingsstof om je lichaam gezond te houden. Ook heeft het een belangrijke invloed op je haar, huid en nagels.

Wanneer je gevarieerd eet krijg je genoeg van deze vitamine binnen. Supplementen met vitamine B8 slikken is alleen nodig wanneer je een aandoening hebt die de opname van biotine belemmert.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Wel of geen ADHD medicijnen?

Wel of geen ADHD medicijnen?

Moet ik (of mijn kind) nu wel of geen ADHD medicijnen slikken? In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van medi...

chroom

Alles over het onderschatte spoorelement chroom

Van sommige mineralen heeft je lichaam maar hele kleine hoeveelheden nodig om goed te kunnen functioneren. Een daarvan i...

vitamine a

De 6 superkrachten van vitamine A

Heb jij wel eens direct in de zon gekeken? Als je dan vervolgens wegkijkt voelt het even alsof je blind bent. Gelukkig p...

vitamine b

Vitamine B, welke soorten zijn er en waar heb je ze voor nodig?

Vitamine B1, B11 en B12: allemaal verschillende soorten die je vast weleens voorbij hebt zien komen. Maar wist je dat er...

foliumzuur vitamine

Foliumzuur, goed voor iedereen met én zonder kinderwens

Alleen zwangere vrouwen slikken foliumzuur, toch? Als je dit denkt ben je niet de enige. Maar deze vitamine is onmisbaar...

vitaminepillen

Vitamines, wat je er écht van wilt (w)eten

Het is pas 100 jaar geleden dat vitamines werden ontdekt. Toch lijkt het alsof we ze altijd al gekend hebben! Van jongs...

Lees wat je gemist hebt

13664 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'