Is een vegetarisch dieet gezonder dan een niet-vegetarisch dieet?

Is een vegetarisch dieet gezonder dan een niet-vegetarisch dieet?

Veel mensen zijn tegenwoordig vegetariër, flexitariër of pescotariër. Het lijkt wel een hype te zijn, maar hoe gezond zijn deze diëten eigenlijk?

Het vegetarische dieet

Als vegetariër eet je geen vlees. Denk hierbij ook aan verwerkte dierlijke producten in voedingsmiddelen, zoals gelatine. Gelatine is namelijk gemaakt van dierlijk afval, zoals huiden of botten van varkens, kalveren, gevogelte en vis.

Er zijn verschillende redenen om minder of geen vlees te eten, namelijk vanwege gezondheidsoverwegingen, het dierenwelzijn of het milieu.

Er zijn verschillende varianten binnen het vegetarische dieet, denk bijvoorbeeld aan:

  • Vegetariër: iemand die geen vlees eet.
  • Flexitariër: iemand die minder vlees eet.
  • Pescotariër: iemand die wel vis eet, maar geen gevogelte, rund, varken en ander vlees.

Gezondheidsvoordelen vegetarische voeding

Een meer plantaardige voeding verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van vlees op de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde in 2015 bijvoorbeeld de relatie tussen (de chemicaliën in) vlees en darmkanker. Rood vlees en bewerkt vlees vergroot het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Voedingsadviezen vegetarisch dieet

Je kunt gezond leven zonder vlees te eten, zolang je let op bepaalde voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen vinden voornamelijk zijn oorsprong in vlees. Denk hierbij aan voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B12.

  • Je hebt eiwit nodig voor de bouw van lichaamcellen. Dit kun je terugvinden in brood, granen, peulvruchten, tofu, tempé en noten.
  • Je hebt ijzer nodig voor het transport van zuurstof door je bloed. Ijzer zit onder andere in brood, volkoren producten, peulvruchten, noten en groene groenten.
  • Vitamine B12 is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedlichamen. Vitamine B12 zit in dierlijke producten en wordt soms toegevoegd aan plantaardige vervangers. Let daarom goed op de verpakking. Wanneer je nauwelijks tot geen dierlijke producten eet, is het aan te raden om extra vitamine B12 te supplementeren met 100% Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.

In veel vegetarische vervangers wordt er rekening gehouden met deze voedingsstoffen, maar niet allemaal. Je kunt hierop letten door goed de verpakking te bestuderen en naar de voedingswaarden te kijken. Bij de voedingswaarden staat altijd vermeld wat de hoeveelheid eiwitten en toegevoegde vitaminen zijn. Daarnaast is het goed om te letten op de hoeveelheid zout in een vegetarische vervanger.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Maastricht UMC, Gezond Idee (link)

Gezondheidsraad, Vlees - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015 (link)

Vegan Challenge, Verborgen dierlijke ingrediënten: Gelatine (link)

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Is vegetarisch eten tijdens de zwangerschap verstandig?

Er zijn veel meningen over vegetarisch eten tijdens een zwangerschap. Hoe gezond is dit? Wordt dit aangeraden? Kun je vegeta...

Diëten Diëten

Wat zijn de voor- en nadelen van een vegetarisch dieet?

Bij een vegetarisch dieet wordt er geen vlees en vis gegeten. Een vegetarische voeding kenmerkt zich vaak door meer plantaard...

Algemeen Algemeen

Is gepureerd voedsel makkelijker verteerbaar en daarmee gezonder?

Wanneer je voedsel eet en goed kauwt pureer je eigenlijk zelf je eten. Is voedsel makkelijker verteerbaar als je het pureren ...

Diëten Diëten

Welke verschillende vegetarische diëten zijn er?

In de basis zijn er vijf verschillende soorten vegetarische diëten. Binnen een lacto-vegetarisch dieet vermijdt men eieren ...

Producten Producten

Is brood van de bakker gezonder dan dat uit de supermarkt?

Velen halen brood bij de bakker, omdat dit gezonder zou zijn. Maar klopt deze informatie?  Bakker vs. reguliere supermarkt ...

Toon meer (1176)
Volg ons