Veel mensen zijn tegenwoordig vegetariër, flexitariër of pescotariër. Het lijkt wel een hype te zijn, maar hoe gezond zijn deze diëten eigenlijk?
Het vegetarische dieet
Als vegetariër eet je geen vlees. Denk hierbij ook aan verwerkte dierlijke producten in voedingsmiddelen, zoals gelatine. Gelatine is namelijk gemaakt van dierlijk afval, zoals huiden of botten van varkens, kalveren, gevogelte en vis.
Er zijn verschillende redenen om minder of geen vlees te eten, namelijk vanwege gezondheidsoverwegingen, het dierenwelzijn of het milieu.
Er zijn verschillende varianten binnen het vegetarische dieet, denk bijvoorbeeld aan:
- Vegetariër: iemand die geen vlees eet.
- Flexitariër: iemand die minder vlees eet.
- Pescotariër: iemand die wel vis eet, maar geen gevogelte, rund, varken en ander vlees.
Gezondheidsvoordelen vegetarische voeding
Een meer plantaardige voeding verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van vlees op de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde in 2015 bijvoorbeeld de relatie tussen (de chemicaliën in) vlees en darmkanker. Rood vlees en bewerkt vlees vergroot het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.
Voedingsadviezen vegetarisch dieet
Je kunt gezond leven zonder vlees te eten, zolang je let op bepaalde voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen vinden voornamelijk zijn oorsprong in vlees. Denk hierbij aan voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B12.
- Je hebt eiwit nodig voor de bouw van lichaamcellen. Dit kun je terugvinden in brood, granen, peulvruchten, tofu, tempé en noten.
- Je hebt ijzer nodig voor het transport van zuurstof door je bloed. Ijzer zit onder andere in brood, volkoren producten, peulvruchten, noten en groene groenten.
- Vitamine B12 is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedlichamen. Vitamine B12 zit in dierlijke producten en wordt soms toegevoegd aan plantaardige vervangers. Let daarom goed op de verpakking. Wanneer je nauwelijks tot geen dierlijke producten eet, is het aan te raden om extra vitamine B12 te supplementeren met 100% Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.
In veel vegetarische vervangers wordt er rekening gehouden met deze voedingsstoffen, maar niet allemaal. Je kunt hierop letten door goed de verpakking te bestuderen en naar de voedingswaarden te kijken. Bij de voedingswaarden staat altijd vermeld wat de hoeveelheid eiwitten en toegevoegde vitaminen zijn. Daarnaast is het goed om te letten op de hoeveelheid zout in een vegetarische vervanger.