Een voedingsschema houdt in dat alles wat je eet letterlijk op papier is gezet. Het volgen van zo'n schema kan houvast bieden om af te vallen. Je weet waar je aan toe bent. Er zijn echter ook nadelen van een voedingsschema.
Nadelen voedingsschema
Er zijn vooropgestelde diëten die vaak gevolgd worden om af te vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koolhydraat-arm dieet, een proteïnedieet of een Sonja-bakker dieet. Het doel van deze diëten is afvallen middels een vastgesteld schema.
Het nadeel van deze diëten is dat deze niet afgestemd zijn op je eigen voedingsvoorkeuren. Dit heeft als gevolg dat het op lange termijn lastig vol te houden is. Op den duur valt men terug in de oude voedingsgewoonten en komt men weer aan. Een vooropgesteld dieet heeft dus geen effect op de lange termijn om af te vallen.
Wat moet ik dan doen?
Het advies is om aanpassingen te maken in het eigen dieet wanneer je wilt afvallen. Zo kan je kiezen voor magere zuivelproducten in plaats van (half)volle producten. Verder kan je kiezen voor 30+ kaas in plaats van 48+ kaas. Het vervangen van een koekje voor een stuk fruit of wat snackgroente is ook helpend om minder calorieën binnen te krijgen.
Wat kan helpen hierbij is het opschrijven van je dagelijkse voeding met de aanpassingen erbij. Indien het zelf niet lukt om af te vallen, is het advies om naar een diëtist te gaan. Zij geeft je adviezen die passend zijn bij jouw voedingspatroon en samen stellen jullie een voedingsschema op.