Hoe word ik vegetariër? De basis van vegetarisch eten

Er zijn talloze redenen die ten grondslag liggen aan het worden van een vegetariër. De meest voornaamste reden om voor een vleesloos dieet te kiezen is omwille dierenwelzijn en het klimaat. Als je zelf besluit om te minderen of zelfs te stoppen met vlees eten, kan het zijn dat je tegen een aantal dingen aanloopt.

In dit artikel geven we je makkelijke tips op je vegetarische dieet een goede start te geven en vol te houden.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Als vegetariër eet je geen vlees, vis of schaaldieren.

Wat is een vegetarisch dieet?

Als vegetariër eet je geen vlees, vis of schaaldieren. Ook kiezen de meeste vegetariërs ervoor om naast vlees geen producten te eten waar dieren voor dood zijn gegaan. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je geen snoep met dierlijk gelatine (gemaakt van botten) eet en geen kaas kiest waar dierlijk maagstremsel voor gebruikt is bij productie. 

Tip

Dit betekent niet dat de overstap naar een vegetarisch dieet gelijk een gezonde keuze is. Maak geïnformeerd de stap vegetarisch te gaan om zo een gezond eetpatroon te volgen/behouden.

Een gebalanceerd voedingspatroon is een gezond dieet.

Is een vleesloos dieet gezond?

Een gebalanceerd voedingspatroon waarbij je alle nodige bouwstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt is een gezond dieet. Vegetariërs kunnen net als vleeseters eten volgens een gezond dieet, mits zij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Wil je vleesloos gaan? Informeer je op voedingsstoffen die je mogelijk gaat missen in je dieet.

Voedingsstoftekorten

In een eetpatroon met vlees en vis krijg je voldoende omega-3 vetzuren, zink, ijzer, vitamine B12 en dierlijke eiwitten binnen. Wanneer je deze producten niet meer eet is het van belang dat je geen voedingsstoftekort oploopt.

Als vegetariër kun je zuivel en eieren verwerken in je voedingspatroon om aan je dierlijke eiwitten (verrijkt met alle essentiële aminozuren), calcium en vitamine B12 te komen. Om je omega-3 vetzuur-, zink- en ijzer-gehalte aan te vullen kun je kijken naar zaden, noten en peulvruchten

Tip

Let alsnog op je vitamine B12-inname. Je lichaam is helaas niet goed in staat deze vitamine op te nemen. Overleg met je huisarts of een vitamine B12 supplement nodig is.

Tips om vegetariër te worden en vegetarisch te gaan eten

Heb je het besluit gemaakt, en maak je de overstap naar een vegetarisch dieet? Wij helpen je verder met de volgende tips:

Raadpleeg het internet voor goede vega-opties

1. Vegetarisch uit eten

Vegetarisch eten mag geen belemmering voor je sociale leven zijn. Stel: je gaat met vrienden uit eten en jij hebt inspraak over waar jullie gaan eten. Zorg dan dat je op internet vast even hebt gecheckt of het restaurant een goede vega-optie voor jou heeft.

Over het algemeen kan je bij alle eetgelegenheden in Nederland er wel vanuit gaan dat er goede vegetarische maaltijden worden aangeboden. Staat er toch niks voor je op de kaart? Vraag de kok om een aangepaste maaltijd.

Wist je dat...

...er ook apps bestaan waarbij je makkelijk kunt zien of er restaurants in de buurt zijn met vegetarische opties? 

2. Het kostenplaatje van een vegetarisch dieet

Veel mensen denken dat een vegetarisch dieet duurder is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Soms ben je zelfs goedkoper uit. Je hoeft niet altijd een vegaburger te eten. Je kan vlees of vis in je maaltijd namelijk prima vervangen door bijvoorbeeld kaas, noten of peulvruchten

Vooral bonen en peulvruchten zijn erg goedkoop en gezond. Maak zelf hummus van kikkererwten, kook een grote pan linzensoep of maak eens een spicy Mexicaanse chili sin carne met kidneybeans. Deze gerechten zijn ook heel geschikt wanneer je visite krijgt, want niemand zal het vlees missen. 

Geef de wekelijkse markt in de buurt eens een bezoekje.

Geef de wekelijkse markt in je buurt eens een bezoekje. Daar worden (vaak) lokale producten voor een mooi prijsje aangeboden. Je leert daar misschien ook groenten kennen die je voorheen liet liggen. Als bonus zijn de meeste groenten niet voorverpakt in plastic, waardoor je heel wat verpakkingsmateriaal vermijdt. 

3. Zoek naar gelijkgestemden

Het kan heel erg demotiverend werken wanneer je mensen om je heen hebt die duidelijk een andere mening hebben dan jij. Mocht je hier zelf last van ervaren is het altijd een goed idee om binnen (maar ook buiten!) je vriendenkring te kijken naar gelijkgestemden. Vraag je flexitarische vriend om wekelijks samen te koken of vind op social media een groep waarin lekkere recepten gedeeld worden. 

Experimenteer, probeer en ontdek!

4. Experimenteer, probeer en ontdek!

Er valt nog heel veel te ontdekken in de wereld van voeding en gerechten, daar hoeft geen stuk vlees bij te pas te komen. Schaf een vegetarisch kookboek aan, kijk wat rond op vegetarische blogs of speur social media af voor je nieuwe favoriete recept. 

Als vegetariër leer je al snel nieuwe gerechten, smaken en cuisines kennen. Voor je het weet zet jij de lekkerste gerechten op tafel en vraagt iedere gast om het recept.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Pittig eten gezond of ongezond?

Pittig eten: De Belangrijkste Voor- en Nadelen op een rij! (inclusief tips om pikant eten milder te maken)

In de westerse wereld worden weinig pikante kruiden en specerijen gebruikt. Wanneer je dan toch in aanraking komen met p...

Intuïtief eten: wat houdt het in en hoe begin je ermee?

Intuïtief eten: Wat is het? De Voordelen en Nadelen

Eten wanneer je honger hebt, stoppen wanneer je verzadigd bent en je behoeftes respecteren: dat is in een notendop intuï...

passageklachten doordat eten niet goed zakt in de slokdarm

Eten zakt niet goed, het gevoel dat eten blijft hangen

"Mijn eten zakt niet goed". Komt dit jou bekend voor? Heb je het gevoel dat het voedsel dat je nuttigt blijft hangen ach...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Moe na het eten? 7 tips om after dinner dip te voorkomen

Moe na het eten? 7 tips om after dinner dip te voorkomen

Veel soorten voeding kunnen een jojo effect hebben op je suikerspiegel. Deze schiet omhoog en daarna keldert je suikersp...

Toon meer (432)