Hoe begin ik aan een gezonde leefstijl?

Hoe begin ik aan een gezonde leefstijl?

Als je wilt beginnen met een gezonde of gezondere leefstijl zijn een aantal aspecten belangrijk zoals een plan, het maken van een start en gezonde motivatie. Hieronder bespreken wij ze en geven je tips.

Plan van aanpak

Of je nu besluit om te willen afvallen, gezonder te gaan eten of meer wilt gaan sporten; zorg dat je voor jezelf een goed doordacht plan van aanpak maakt. Concretiseer hierin je (meetbare) doelen.

Zonder een goed plan zal je vaak ongestructureerd te werk gaan met als gevolg dat je geen resultaten of vorderingen boekt. Je kunt  hierdoor enorm teleurgesteld raken en staakt je goede voornemens om gezonder te gaan leven hierdoor eerder.

Er is heel veel op het internet en andere social media te lezen over gezonde leefstijl. Maar heb je hiervan niet de kennis of ervaring mee, laat je dan adviseren door een professional. Veel info is vaak te mooi om waar te zijn, niet waar of niet goed onderbouwd.

Beginnen kan altijd

Het juiste moment om te beginnen aan een gezonde leefstijl bestaat niet. Er zijn altijd beren op de weg waarom je denkt niet te kunnen of willen beginnen. Begin daarom meteen. Het enige wat je nodig hebt is een portie gezonde motivatie.

Stap voor stap

Verandering van leefstijl is moeilijk, heel moeilijk zelfs, maar zeker niet onmogelijk. Begin daarom stap voor stap en houd je aan je plan. Gooi niet rigoureus je eetpatroon of leefstijl om. Op korte termijn heeft dit wellicht resultaat maar op lange termijn is het niet vol te houden. Als je begint aan een verandering wil je er wel blijvend voordeel van hebben.

Wees niet te streng

Vaak wordt gedacht dat een gezond eetpatroon alleen bestaat uit het eten van sla en bleekselderij. Het tegendeel is waar. Een gezond voedingspatroon is verantwoord, gezond, lekker en bestaat ook uit genieten van mindere gezonde voeding. Heb je trek in ijs of chocolade dan moet je dit vooral eten en ervan genieten. Het gaat erom dat je balans kan vinden tussen gezonde en minder gezonde voeding.

Tegenslagen en motivatie

Zoals met veel dingen in het leven zal je ook op het gebied van leefstijlverandering te maken krijgen met tegenslagen en valkuilen voor jezelf. Zorg dat je je hierop instelt en voorbereidt. Zodra je dit serieus aanpakt kun je hier makkelijker mee omgaan.

Leefstijl verandering gaat gepaard met ups en downs, dat is heel normaal. Zorg dus dat je ondanks alles altijd gemotiveerd blijft. Beloon jezelf met ieder succes dat je boekt, want zo houd je het vol.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, Gewichtsconsulent (BGN) en VitaliteitscoachHBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

SportenSporten

Welke sport is de beste toevoeging op een gezonde leefstijl?

Er bestaat niet iets zoals de beste sport als toevoeging op een gezonde leefstijl. Ieder vorm van sport of beweging is e...

Gezond levenGezond leven

Hoe combineer je een gezonde leefstijl met een druk leven?

Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om gezond te zijn, maar toch lukt het veel mensen niet om daadwerkelij...

DiëtenDiëten

Promoot de overheid een gezonde leefstijl?

De overheid bestaat uit een groot aantal verschillende onderdelen. Hieronder vallen ook organisaties die zich met gezond...

Gezond levenGezond leven

Hoe bepaal je realistische goede voornemens?

Realistische goede voornemens zijn voornemens die voor jou als persoon goed haalbaar zijn. Of dit dan te maken heeft met...

SportenSporten

Hoe kan ik het beste een hardlooproutine starten?

Je hebt de keuze gemaakt te gaan hardlopen en je afvragen hoe je dit het beste kan gaan doen is de eerste stap. Het bere...

Toon meer (655)