Geef je kind het liefst zo puur en onbewerkt mogelijk te eten, zogenaamde "whole foods". Geef voeding die echt iets doet voor het lijfje en hoofd van je kind. Eten geschikt voor je kindje zit vol met goede voedingsstoffen die bijdragen een een betere darmgezondheid en beter functionerende hersenen. Denk hierbij aan groenten en fruit, noten en zaden, vis, schaal- en schelpdieren, knollen en bollen, ei, gevogelte, peulvruchten en vlees.
Belangrijke voedingsstoffen voor je kind
Een kinderlijfje in de groei wat nog volop in ontwikkeling is, heeft dus de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen ontwikkelen. Denk hierbij vooral aan de volgende nutriënten.
- Gezonde vetten (omega 3): deze zijn vooral te vinden in schaal- en schelpdieren en vis. Omega 3 maakt het celmembraan beter doorlaatbaar waardoor goede voedingsstoffen er beter in kunnen en afvalstoffen beter uit de cel.
- Magnesium. Dit mineraal is te vinden in onder andere groene bladgroenten, banaan, pure chocolade en avocado.
- Eiwitten, vooral bekend als bouwstenen voor ons lichaam. Je spieren, nagels, huid, haren, botten, weefselherstel en ons immuunsysteem heeft eiwitten nodig om afweerstoffen aan te maken. Je vindt eiwitten in dierlijke bronnen zoals vlees, vis en ei en in plantaardige bronnen zoals peulvruchten.
Wat je je peuter beter niet kan geven
Een aantal voedingsmiddelen kan je je kleine beter niet geven. Wat voorbeelden hiervan zijn:
- Rauwe vis, rauw vlees of producten met rauwe melk of ei. In deze producten kunnen schadelijke bacteriën zitten, waar de darmen van jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
- Producten met teveel zout zoals kant-en-klare vleeswaren, sausjes, chips, fastfood, potjes groenten en kaas. De nieren van jonge kinderen tot 4 jaar kunnen dit nog niet goed verwerken.
Lactose en gluten
Steeds meer kinderen blijken al op jonge leeftijd gevoelig te zijn voor lactose en/of gluten. Heeft jouw kind regelmatig buikpijn, een opgeblazen buik, afwijkende ontlasting of juist moeite met de toiletgang, eczeem of chronische verkoudheid? Dan kan het helpen deze voedingsmiddelen te vervangen door andere alternatieven om zo de klachten te doen verminderen. Doe dit wel altijd in overleg met een ervaringsdeskundige zoals een arts of diëtist.