Wat is gierst?

Gierst is een glutenvrije graansoort die net als teff behoort tot de grassenfamilie. Gierst komt oorspronkelijk uit India, China en Korea. De gierstplant kan erg lang worden; tot wel vier meter. Er zijn verschillende soorten gierst. De belangrijkste vier zijn pluimgierst, parelgierst, vingergierst en trosgierst.

Vergeleken met andere graansoorten zoals tarwe, quinoa en teff zitten er minder vezels en eiwitten in gierst. In gierst zitten wel veel antioxidanten zoals polyfenolen, seleen en vitamine E. Antioxidanten maken vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk en helpen dus om schade aan onze cellen en weefsels door deze agressieve stoffen te beperken.

Gierst kan gebruikt worden als couscous of rijst. Maar kan ook verwerkt worden in graanmeel, gebak, pap, pannenkoeken en meer. Daarnaast kan het ook gepoft worden en tot popcorn gemaakt worden.

Geschreven door

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Rabia Kechouh

Diëtist i.o.

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat zijn gezonde alternatieven voor tarweproducten?

Melissa Verlaan
Tarwe is een graansoort waar onder andere meel en bloem van wordt gemaakt. Volkorentarwe bevat voedingsvezels, vitamines en mineralen en past in een g...

Wat is quinoa?

Rabia Kechouh
Quinoa is eigenlijk geen graansoort, maar het wordt wel op dezelfde manier als graan gebruikt. Het wordt daarom een pseudograan genoemd. Quinoa behoor...

Wat is tarwe?

Rabia Kechouh
Tarwe is een welbekende graansoort uit de grassenfamilie. Samen met maïs is tarwe de meest gegeten graansoort in de wereld. Door kruising en selectie ...
Diëten +2

Past spelt in een glutenvrij dieet?

Melissa Verlaan
Er wordt vaak beweert dat spelt glutenvrij zou zijn. Dit is echter niet zo. Spelt bevat gluten. Gluten zijn eiwitten die in veel graansoorten voorkome...

Welke graansoorten zijn glutenvrij?

Rabia Kechouh
Glutenvrije graansoorten zijn gierst, haver, maïs, rijst, sorghum, teff, boekweit en quinoa. Boekweit en quinoa zijn eigenlijk geen granen, maar pseud...
Toon meer (930)
Volg ons