Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Volgens de Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM haalt maar 19% van de jonge kinderen (2 tot 6 jaar) de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten. Voor deze leeftijdscategorie wordt geadviseerd om 50 tot 150 gram groenten per dag te eten, afhankelijk van de exacte leeftijd. Wat betreft fruit haalt maar 21 tot 30% van de jonge kinderen de aanbeveling van 150 gram per dag.

Om kinderen meer groenten en fruit te laten eten is het van essentieel belang dat je als ouder het goede voorbeeld geeft. Kinderen zijn geneigd het gedrag van de ouder te kopiëren.

Vergeet vervolgens niet dat de smaak van kinderen nog in ontwikkeling is. Nieuwe smaken zullen vaak niet direct gewaardeerd worden. Blijf daarom steeds weer opnieuw hetzelfde soort groente en fruit aanbieden.

In plaats van het kind te gebieden groenten of fruit te eten, kan het kind beter voor een keuze gesteld worden. Geef aan dat hij of zij vandaag de keuze heeft tussen een kiwi of een mandarijn.

Door in de ochtend al wat aan te bieden is het aannemelijk dat de totale inname aan het einde van de dag hoger is. Stel als ontbijt een boterham met pindakaas en banaan voor of zet overdag wat vaker snoeppaprikaatjes op tafel die altijd gepakt kunnen worden.

Tenslotte kun je natuurlijk ook op een slimme wijze meer groente of fruit verwerken in het eten. Smoothies en soepen zijn voorbeelden om relatief makkelijk grote hoeveelheden binnen te krijgen. Pureer niet alle groenten en fruit, dit kan ten koste gaan van vezels en vitamines. Laat bijvoorbeeld wat aardbeien bovenop de smoothie liggen en verwerk wat gesneden champignons door de pompoensoep.

Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Wendy van Doorn, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Vanaf welke leeftijd is het veilig kinderen zelf eten te laten koken?

Kinderen laten helpen bij het bereiden van de maaltijd kan helpen je kind beter te laten eten. Dit is gebleken uit versc...

Medisch Medisch

Hoe komen kinderen over hun afkeer voor groenten heen?

Onderzoek van de Wageningen University & Research toont aan dat, ondanks diverse inspanningen, de afkeer van groente...

Voeding Voeding

Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn bonen, peulvruchten, paddenstoelen, champignons, aubergines en aardappelen...

Voeding Voeding

Hoe verstop ik groenten in de voeding van mijn kind?

Kinderen hebben soms moeite met het eten van voldoende groente. Toch zijn er een aantal manieren om kinderen extra groen...

Gezond leven Gezond leven

Hoe kunnen ouders kennis over voeding overbrengen op kinderen?

Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al kennis mee te geven over gezonde voeding. Eetgewoontes worden op jong...

Toon meer (1224)