Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Volgens de Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM haalt maar 19% van de jonge kinderen (2 tot 6 jaar) de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten. Voor deze leeftijdscategorie wordt geadviseerd om 50 tot 150 gram groenten per dag te eten, afhankelijk van de exacte leeftijd. Wat betreft fruit haalt maar 21 tot 30% van de jonge kinderen de aanbeveling van 150 gram per dag.

Om kinderen meer groenten en fruit te laten eten is het van essentieel belang dat je als ouder het goede voorbeeld geeft. Kinderen zijn geneigd het gedrag van de ouder te kopiëren.

Vergeet vervolgens niet dat de smaak van kinderen nog in ontwikkeling is. Nieuwe smaken zullen vaak niet direct gewaardeerd worden. Blijf daarom steeds weer opnieuw hetzelfde soort groente en fruit aanbieden.

In plaats van het kind te gebieden groenten of fruit te eten, kan het kind beter voor een keuze gesteld worden. Geef aan dat hij of zij vandaag de keuze heeft tussen een kiwi of een mandarijn.

Door in de ochtend al wat aan te bieden is het aannemelijk dat de totale inname aan het einde van de dag hoger is. Stel als ontbijt een boterham met pindakaas en banaan voor of zet overdag wat vaker snoeppaprikaatjes op tafel die altijd gepakt kunnen worden.

Tenslotte kun je natuurlijk ook op een slimme wijze meer groente of fruit verwerken in het eten. Smoothies en soepen zijn voorbeelden om relatief makkelijk grote hoeveelheden binnen te krijgen. Pureer niet alle groenten en fruit, dit kan ten koste gaan van vezels en vitamines. Laat bijvoorbeeld wat aardbeien bovenop de smoothie liggen en verwerk wat gesneden champignons door de pompoensoep.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond levenGezond leven

Vanaf welke leeftijd is het veilig kinderen zelf eten te laten koken?

Kinderen laten helpen bij het bereiden van de maaltijd kan helpen je kind beter te laten eten. Dit is gebleken uit versc...

MedischMedisch

Hoe komen kinderen over hun afkeer voor groenten heen?

Onderzoek van de Wageningen University & Research toont aan dat, ondanks diverse inspanningen, de afkeer van groente...

MedischMedisch

Wat kan ik doen als ik heel veel boeren moet laten?

Iedereen moet wel eens een boer laten om lucht kwijt te raken, dit is een normaal verschijnsel. Toch kan het erg vervele...

Gezond levenGezond leven

Hoe kunnen ouders kennis over voeding overbrengen op kinderen?

Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al kennis mee te geven over gezonde voeding. Eetgewoontes worden op jong...

VoedingVoeding

Hoe kan je het beste vlees snel laten ontdooien?

Het ontdooien van vlees kan al snel een paar uur duren, maar soms heb je daar geen tijd voor. Er is een snelle en veilig...

Toon meer (1287)
Volg ons