Kan pittig eten gevaarlijk zijn?

Pittig eten is over het algemeen niet gevaarlijk. Pikant eten kan je een warm en branderig gevoel in de mond of het maag-darmstelsel geven door de stof capsaïcine. Capsaïcine stimuleert receptoren in het lichaam die gevoelig zijn voor pijn en hete temperaturen. In sommige situaties kan deze reactie versterkt zijn, zoals bij een spastische darm, de ziekte van Crohn of vlak na een operatie aan het maag-darmstelsel. Pittig eten veroorzaakt geen schade, maar zou de symptomen van bestaande maag- en darmproblemen kunnen verergeren. Dit maakt pittig eten voor veel mensen vervelend. Het wordt pas gevaarlijk wanneer je door grote hoeveelheden extreem pittig eten veelvoudig moet braken. Het drinken van water verlicht het branderige effect van pittig eten doorgaans niet, omdat capsaïcine slecht oplosbaar is in water. Als je op zoek bent naar verlichting, kan je beter iets drinken waar wat vet in zit, zoals melk of drinkyoghurt.

Geschreven door

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Melissa Verlaan

Diëtist bij Coloriet

Mogelijk ook interessant om te weten

Is pittig eten verslavend?

Johnny van Schooneveld
Een pittig ingrediënt zoals chilipoeder, wasabi of sambal kan een maaltijd extra smaak geven. Daarnaast kan het, samen met andere specerijen, zout ver...

Waarom ga ik zweten van pittig eten?

Ilse Brand
Alle pepersoorten bevatten de stof capsaïcine. Deze stof activeert bepaalde receptoren in de huid die normaal alleen reageren bij hoge temperaturen. O...

Stimuleert pittig of gekruid eten je stofwisseling?

Aisha Kaars
Pittig of gekruid eten kan de stofwisseling iets versnellen. Wel hangt het ervan af om wat voor kruiden het gaat. Als een kruidenmix bepaalde pepers b...

Waarom brandt pittig eten zo in je mond?

Samantha Annaars
Je mond herkent door middel van de smaakpapillen verschillende smaken. De smaken die je tong kan herkennen zijn zoet, zuur, zout, bitter en umami. In ...

Kan je oranje worden door het eten van wortelen?

Alicia Izeboud
Wortelen bevatten, net als pompoenen en zoete aardappel, het stofje bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant, een voorloper van vitamine A en een...
Toon meer (1589)
Volg ons