Sambal komt oorspronkelijk uit Zuid-oost Azië en wordt gemaakt van gepureerde of gemalen chilipepers. Er bestaan veel verschillende soorten sambal en er is geen reguliere/ oorspronkelijke soort. Sambal kan kleine hoeveelheden van andere ingrediënten bevatten zoals gebakken ui, suiker, zout of andere specerijen. De textuur van sambal kan per soort weer verschillen van grof tot fijn. Oorspronkelijk worden de chilipepers met een stenen stamper gemalen.
Welke soorten sambal bestaan er?
Er zijn verschillende soorten sambal te krijgen en dit zijn de meest bekende:
Sambal oelek De meest bekende variant is sambal oelek. Deze sambal is eigenlijk een basisvariant en bestaat enkel uit gemalen of gevijzelde pepers en zout. Soms wordt er azijn toegevoegd om de sambal te concerveren.
Sambal badjak Deze sambal is een vrij milde, maar kruidige sambal. De pepers zijn gebakken en er zit ook ui doorheen. De gebakken pepers en ui geeft de sambal een milde en diepe smaak en is minder pittig dan de traditionele sambal. Ideaal voor beginners dus!
Sambal Brandal Dit is een extra pittige sambal variant en is vaak geliefd onder de echte fans van pittig. Deze sambal bestaat uit gebakken rode pepers, knoflook, ui, galangawortel en keffir limoenblaadjes.
Sambal manis Deze sambal is een mildere variant door de toevoeging van suiker.