Hoe maak je zelf sambal?

Hoe maak je zelf sambal?

Sambal komt oorspronkelijk uit Zuid-oost Azië en wordt gemaakt van gepureerde of gemalen chilipepers. Er bestaan veel verschillende soorten sambal en er is geen reguliere/ oorspronkelijke soort. Sambal kan kleine hoeveelheden van andere ingrediënten bevatten zoals gebakken ui, suiker, zout of andere specerijen. De textuur van sambal kan per soort weer verschillen van grof tot fijn. Oorspronkelijk worden de chilipepers met een stenen stamper gemalen.

Welke soorten sambal bestaan er?

Er zijn verschillende soorten sambal te krijgen en dit zijn de meest bekende:

Sambal oelek De meest bekende variant is sambal oelek. Deze sambal is eigenlijk een basisvariant en bestaat enkel uit gemalen of gevijzelde pepers en zout. Soms wordt er azijn toegevoegd om de sambal te concerveren.

Sambal badjak Deze sambal is een vrij milde, maar kruidige sambal. De pepers zijn gebakken en er zit ook ui doorheen. De gebakken pepers en ui geeft de sambal een milde en diepe smaak en is minder pittig dan de traditionele sambal. Ideaal voor beginners dus!

Sambal Brandal Dit is een extra pittige sambal variant en is vaak geliefd onder de echte fans van pittig. Deze sambal bestaat uit gebakken rode pepers, knoflook, ui, galangawortel en keffir limoenblaadjes. 

Sambal manis Deze sambal is een mildere variant door de toevoeging van suiker.

Wist je dat...

...sambal gezond is vanwege de aanwezige vitamines A, B en C?

Gezondheidsvoordelen van sambal

Het eten van sambal kan enkele uitwerkingen hebben op ons lichaam.

Pluspunt: sambal en pittig eten in het algemeen kan een positieve werking hebben op de aanmaak van het goede (HDL) cholesterol. Hiermee kan het dus mogelijk bijdragen aan het tegengaan van hart- en vaatziekten.

Minpunt: je beter geen sambal kunt eten als je last hebt van maag- en darmaandoeningen zoals bijvoorbeeld een maagzweer, PDS of de ziekte van Crohn. Je kunt buikpijn, of in bepaalde gevallen diarree, krijgen omdat de maag en darmen geïrriteerd raken.

Zelf sambal maken

Het maken van sambal is een makkelijke manier om chilipepers langer houdbaar te maken. Het is erg eenvoudig om je eigen sambal te maken. Een voorbeeld van een lekker recept:

Benodigdheden

  • 15 rode chilipepers
  • 1 eetlepel azijn of sap van een halve limoen
  • 1 theelepel zout
  • keukenmachine of vijzel

Bereiding

1. Maal de pepers fijn. Dit kan met een keukenmachine of met een traditionele vijzel.
2. Voeg het limoensap of een eetlepel azijn toe
3. Voeg zout toe aan de sambal

Je kan zelf bepalen of je het peper mengsel vervolgens bakt of niet. Hoe langer je het bakt, hoe milder de smaak. Je kan hierbij zelf suiker of andere zoetstof toevoegen en starten met het bakken van een uitje en/of knoflook.

Wist je dat...

...het eten van pittige sambal in sommige situaties verkoelend kan werken? Door de pepers kun je gaan zweten en dit koelt het lichaam af. Het is echter wel verstandig om niet al te veel sambal in een keer te eten.

Deborah

Geschreven door Deborah Nieuwdorp, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Hoeveel calorieën zitten er in een kapsalon?

Een kapsalon is een gerecht dat bestaat uit gefrituurde friet, met daaroverheen shoarmavlees en dit afgetopt met gesmolt...

Voeding Voeding

Waar moet ik op letten bij voedseletiketten?

Het antwoord hierop is niet eenvoudig te geven. Afhankelijk van welke informatie je nodig hebt, lees je een etiket ander...

Gezond leven Gezond leven

Hoe warm ik kliekjes het beste op?

Heb je wel eens wat eten over? Gooi dit niet weg en bewaar dit voor later. Maar hoe kun je dit het beste opwarmen? In p...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Hoe lang mag je groenten koken voor behoud van vitamines?

De kooktijd van groenten varieert per groentesoort en is onder andere afhankelijk van hoe grof of hoe fijn je een groent...

Medisch Medisch

Heb je vaker honger als je gespierd bent?

Ieder mens heeft energie nodig om zichzelf in leven te houden. Energie halen we uit voeding en is nodig voor verschillen...

Toon meer (383)