Hoe maak je zelf sambal?

Hoe maak je zelf sambal?

Sambal komt oorspronkelijk uit Zuid-oost Azië en wordt gemaakt van gepureerde of gemalen chilipepers. Er bestaan veel verschillende soorten sambal en er is geen reguliere/ oorspronkelijke soort. Sambal kan kleine hoeveelheden van andere ingrediënten bevatten zoals gebakken ui, suiker, zout of andere specerijen. De textuur van sambal kan per soort weer verschillen van grof tot fijn. Oorspronkelijk worden de chilipepers met een stenen stamper gemalen.

Welke soorten sambal bestaan er?

Er zijn verschillende soorten sambal te krijgen en dit zijn de meest bekende:

Sambal oelek De meest bekende variant is sambal oelek. Deze sambal is eigenlijk een basisvariant en bestaat enkel uit gemalen of gevijzelde pepers en zout. Soms wordt er azijn toegevoegd om de sambal te concerveren.

Sambal badjak Deze sambal is een vrij milde, maar kruidige sambal. De pepers zijn gebakken en er zit ook ui doorheen. De gebakken pepers en ui geeft de sambal een milde en diepe smaak en is minder pittig dan de traditionele sambal. Ideaal voor beginners dus!

Sambal Brandal Dit is een extra pittige sambal variant en is vaak geliefd onder de echte fans van pittig. Deze sambal bestaat uit gebakken rode pepers, knoflook, ui, galangawortel en keffir limoenblaadjes. 

Sambal manis Deze sambal is een mildere variant door de toevoeging van suiker.

Wist je dat...

...sambal gezond is vanwege de aanwezige vitamines A, B en C?

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Gezondheidsvoordelen van sambal

Het eten van sambal kan enkele uitwerkingen hebben op ons lichaam.

Pluspunt: sambal en pittig eten in het algemeen kan een positieve werking hebben op de aanmaak van het goede (HDL) cholesterol. Hiermee kan het dus mogelijk bijdragen aan het tegengaan van hart- en vaatziekten.

Minpunt: je beter geen sambal kunt eten als je last hebt van maag- en darmaandoeningen zoals bijvoorbeeld een maagzweer, PDS of de ziekte van Crohn. Je kunt buikpijn, of in bepaalde gevallen diarree, krijgen omdat de maag en darmen geïrriteerd raken.

Zelf sambal maken

Het maken van sambal is een makkelijke manier om chilipepers langer houdbaar te maken. Het is erg eenvoudig om je eigen sambal te maken. Een voorbeeld van een lekker recept:

Benodigdheden

  • 15 rode chilipepers
  • 1 eetlepel azijn of sap van een halve limoen
  • 1 theelepel zout
  • keukenmachine of vijzel

Bereiding

1. Maal de pepers fijn. Dit kan met een keukenmachine of met een traditionele vijzel.
2. Voeg het limoensap of een eetlepel azijn toe
3. Voeg zout toe aan de sambal

Je kan zelf bepalen of je het peper mengsel vervolgens bakt of niet. Hoe langer je het bakt, hoe milder de smaak. Je kan hierbij zelf suiker of andere zoetstof toevoegen en starten met het bakken van een uitje en/of knoflook.

Wist je dat...

...het eten van pittige sambal in sommige situaties verkoelend kan werken? Door de pepers kun je gaan zweten en dit koelt het lichaam af. Het is echter wel verstandig om niet al te veel sambal in een keer te eten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Deborah

Geschreven door Deborah Nieuwdorp, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat doet de maag en waarom knort onze maag

De Maag: Anatomie, Functie en meest voorkomende Aandoeningen

Je maag is een belangrijk orgaan dat een essentiële rol speelt bij de vertering van je voedsel. Voedselvertering start i...

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze p...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Pittig eten gezond of ongezond?

Scherp eten, pittig gezond! (+tips bij brand in je mond)

In de westerse wereld worden weinig pikante kruiden en specerijen gebruikt. Wanneer je dan toch in aanraking komt met pi...

Knoflook gezondheidsvoordelen

Knoflook, 6 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Knoflook is meer dan alleen een smaakmaker voor een gerecht. Zo zijn er diverse soorten knoflook, zoals witte en zwarte ...

Chili con carne: de gezondheidsvoordelen op een rij (+recept)

Chili con carne: De Gezondheidsvoordelen op een rij (+recept)

Chili con carne is een populair, smaakvol gerecht. Maar welke ingrediënten en kruiden horen er eigenlijk in deze stoofpo...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

Lees wat je gemist hebt

9830 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'