Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm. De meeste Nederlanders eten te weinig vis. Enkel 34% haalt de aanbeveling van eenmaal per week.

Is meer per definitie beter?

Meer dan één keer vis per week eten levert niet of nauwelijks extra gezondheidseffect op. Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.

Zware metalen

Vis kan ook ongezonde stoffen bevatten. Het gaat dan vooral om dioxine en het zware metaal methylkwik, die door vervuiling in onze voeding terechtkomen. Hoe vervuild een bepaalde vis is, hangt onder meer af van de herkomst en soort vis. Vis uit Europese wateren is over het algemeen meer vervuild dan vis uit de oceanen. Bij vette vissoorten en roofvissen zien we ook meer vervuiling. In Europa mag vis niet worden verkocht als het meer dioxine of kwik bevat dan wettelijk is vastgesteld.

Visliefhebbers

Sommige mensen eten het liefst elke dag vis. Maar is dit veilig? Volgens Eric Rimm, hoogleraar epidemiologie en voeding aan Harvard, is het voor de meeste mensen prima om elke dag vis te eten. Hoewel het misschien veilig is om elke dag vis te eten, zegt Rimm dat het nog steeds niet duidelijk is of er extra gezondheidsvoordelen zijn aan dat consumptieniveau. "De meeste studies kijken niet naar dagelijkse consumptie", legt hij uit. "Maar vele onderzoeken hebben aangetoond dat degenen die een paar keer per week vis eten, minder dodelijke hartaanvallen hebben dan degenen die dit niet doen." Er zijn enkele uitzonderingen, waarschuwt Rimm. Zwangere vrouwen en kinderen moeten bijvoorbeeld grotere vissen met een langere levensduur vermijden, zoals zwaardvis en tonijn, omdat die hogere niveaus van gifstoffen kunnen bevatten, zoals kwik.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Zondag ochtend - een lekker ontbijt met zelfgebakken brood, smoothies en een gekookt eitje. Op je verjaardag zet je een ...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Oude amalgaamvullingen slecht voor je gezondheid?

Oude amalgaamvullingen slecht voor je gezondheid?

Vroeger was het heel normaal om amalgaamvullingen of zilvervullingen te krijgen als je gaatjes had. Nu lees je steeds me...

10x cholesterolverlagende voeding

Je cholesterol verlagen? Dit wil je (w)eten!

Wanneer je een te hoog cholesterol hebt, wil je letten op wat je eet. Het kan dan verstandig zijn om je favoriete borrel...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

zware metalen

Zware metalen: de risico's en zo reinig jij je lichaam van zware metalen

Zware metalen is een benaming voor een selectie metalen die overal om ons heen zijn, waaronder kwik, lood en tin. Ze zit...

Lees wat je gemist hebt

9825 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'