Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm. De meeste Nederlanders eten te weinig vis. Enkel 34% haalt de aanbeveling van eenmaal per week.
Is meer per definitie beter?
Meer dan één keer vis per week eten levert niet of nauwelijks extra gezondheidseffect op. Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Zware metalen
Vis kan ook ongezonde stoffen bevatten. Het gaat dan vooral om dioxine en het zware metaal methylkwik, die door vervuiling in onze voeding terechtkomen. Hoe vervuild een bepaalde vis is, hangt onder meer af van de herkomst en soort vis. Vis uit Europese wateren is over het algemeen meer vervuild dan vis uit de oceanen. Bij vette vissoorten en roofvissen zien we ook meer vervuiling. In Europa mag vis niet worden verkocht als het meer dioxine of kwik bevat dan wettelijk is vastgesteld.
Visliefhebbers
Sommige mensen eten het liefst elke dag vis. Maar is dit veilig? Volgens Eric Rimm, hoogleraar epidemiologie en voeding aan Harvard, is het voor de meeste mensen prima om elke dag vis te eten. Hoewel het misschien veilig is om elke dag vis te eten, zegt Rimm dat het nog steeds niet duidelijk is of er extra gezondheidsvoordelen zijn aan dat consumptieniveau. "De meeste studies kijken niet naar dagelijkse consumptie", legt hij uit. "Maar vele onderzoeken hebben aangetoond dat degenen die een paar keer per week vis eten, minder dodelijke hartaanvallen hebben dan degenen die dit niet doen." Er zijn enkele uitzonderingen, waarschuwt Rimm. Zwangere vrouwen en kinderen moeten bijvoorbeeld grotere vissen met een langere levensduur vermijden, zoals zwaardvis en tonijn, omdat die hogere niveaus van gifstoffen kunnen bevatten, zoals kwik.