Diëten +1

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm. De meeste Nederlanders eten te weinig vis. Enkel 34% haalt de aanbeveling van eenmaal per week.

Is meer per definitie beter?

Meer dan één keer vis per week eten levert niet of nauwelijks extra gezondheidseffect op. Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis. 

Zware metalen

Vis kan ook ongezonde stoffen bevatten. Het gaat dan vooral om dioxine en het zware metaal methylkwik, die door vervuiling in onze voeding terechtkomen. Hoe vervuild een bepaalde vis is, hangt onder meer af van de herkomst en soort vis. Vis uit Europese wateren is over het algemeen meer vervuild dan vis uit de oceanen. Bij vette vissoorten en roofvissen zien we ook meer vervuiling. In Europa mag vis niet worden verkocht als het meer dioxine of kwik bevat dan wettelijk is vastgesteld. 

Visliefhebbers 

Sommige mensen eten het liefst elke dag vis. Maar is dit veilig? Volgens Eric Rimm, hoogleraar epidemiologie en voeding aan Harvard, is het voor de meeste mensen prima om elke dag vis te eten. Hoewel het misschien veilig is om elke dag vis te eten, zegt Rimm dat het nog steeds niet duidelijk is of er extra gezondheidsvoordelen zijn aan dat consumptieniveau. "De meeste studies kijken niet naar dagelijkse consumptie", legt hij uit. "Maar vele onderzoeken hebben aangetoond dat degenen die een paar keer per week vis eten, minder dodelijke hartaanvallen hebben dan degenen die dit niet doen." Er zijn enkele uitzonderingen, waarschuwt Rimm. Zwangere vrouwen en kinderen moeten bijvoorbeeld grotere vissen met een langere levensduur vermijden, zoals zwaardvis en tonijn, omdat die hogere niveaus van gifstoffen kunnen bevatten, zoals kwik.

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Kan ik beter geen tilapia en pangasius vis eten?

Johnny van Schooneveld
Pangasius en tilapia vis vallen onder de "niet vette" vissoorten. Dit betekent dat er weinig vet in de vis zit. Het wordt aangeraden om één keer per w...

Welke vette vis kan ik het beste eten?

Alicia Izeboud
Vette vis is vis met een vetpercentage van 5% of meer. Dit kan je zien op de verpakking van vis uit de supermarkt of je kunt dit aan je visboer vragen...

Wat is het verschil tussen biologische vis en gewone vis?

Aisha Kaars
Biologische vis is te herkennen aan een keurmerk op de verpakking. Deze is groen en heeft een blaadje als logo, ook staat er vaak "biologisch" op. Daa...

Is vis uit de supermarkt gezond?

Ilse Brand
Wanneer je vis uit de supermarkt koopt, kun je kiezen tussen twee soorten: kweekvis en wilde vis. Wilde vis wordt gevangen in oceanen, meren en rivier...

Is vis van de visboer altijd verantwoord gevangen en biologisch?

Fleur Lassche
Je kunt niet zeggen dat vis van de visboer altijd verantwoord gevangen en biologisch is.  Hoe kom je hier wél achter? Om er achter te ko...
Toon meer (992)
Volg ons