In welke voedingsmiddelen komen zware metalen voor?

In welke voedingsmiddelen komen zware metalen voor?

Zware metalen zijn een verzamelnaam voor arseen, cadmium, kwik, lood en tin. Wanneer je langdurig een te hoge concentratie zware metalen binnenkrijgt, kan dit schadelijke effecten voor de gezondheid met zich meebrengen.

Zware metalen komen in het milieu terecht door metaalwinning en verwerking, verbranding of via meststoffen. Ook kunnen zware metalen in je voedsel terechtkomen door de productverpakking of waterleiding. Zware metalen kunnen vervolgens in je lichaam terechtkomen door het consumeren van bepaalde voedingsstoffen. Dit kunnen zijn rijst, plantaardige producten uit de volle grond (aardappelen, knollen en kolen), bepaalde vissoorten en schaal- en schelpdieren.

In Nederland geldt een strenge regelgeving als het gaat om de hoeveelheid zware metalen die aanwezig mag zijn in voedingsstoffen. Deze strenge regelgeving in combinatie met de strenge controle op voedingsmiddelen zorgt ervoor dat de kans op een te hoge inname van zware metalen in Nederland erg klein is.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat is selenium en waar is het goed voor?

Selenium of seleen is een spoorelement. Dit houdt in dat het lichaam niet veel nodig heeft van dit mineraal. Selenium we...

MedischMedisch

Kan je dik zijn omdat je "zware botten" hebt?

Zware botten bestaan niet en het is een fabel dat je dik kan zijn vanwege zware botten. Het gewicht in botten van mensen...

Gezond levenGezond leven

Zijn zelf geteelde groenten en fruit gezonder?

Nee, zelf geteelde groenten en fruit zijn niet gezonder. Wat er anders is aan zelf geteelde groenten en fruit is dat zij...

Gezond levenGezond leven

Hoe komen chemicaliën in voeding terecht?

In Nederland gelden strenge regels voor de voedselveiligheid. Dat betekent dat voedingsmiddelen gecontroleerd worden op ...

DiëtenDiëten

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sardines of z...

Toon meer (1575)
Volg ons