Wat is boekweit?

Boekweit is geen graan, maar een pseudograan. Een pseudograan is geen graan, maar wordt op dezelfde manier als graan gebruikt. Het is dus ook vrij van gluten. Boekweit is een zaad, komt uit de duizendknoopfamilie en oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Boekweit bevat vergeleken met tarwemeel meer koolhydraten, minder vet, minder eiwitten, minder mineralen en minder B-vitamines. Verder bevat het veel magnesium, kalium, vitamine K en fosfor.

Boekweit kan gebruikt worden voor het bereiden van koek, pannenkoeken, pizzabodems en meer. Voor het maken van brood moet boekweitmeel gemengd worden met meel van een andere graansoort.

Geschreven door

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Rabia Kechouh

Diëtist i.o.

Mogelijk ook interessant om te weten

Welke graansoorten zijn glutenvrij?

Rabia Kechouh
Glutenvrije graansoorten zijn gierst, haver, maïs, rijst, sorghum, teff, boekweit en quinoa. Boekweit en quinoa zijn eigenlijk geen granen, maar pseud...

Wat zijn gezonde alternatieven voor tarweproducten?

Melissa Verlaan
Tarwe is een graansoort waar onder andere meel en bloem van wordt gemaakt. Volkorentarwe bevat voedingsvezels, vitamines en mineralen en past in een g...

Wat zijn goede alternatieven voor rijst?

Ilse Brand
Rijst is een graansoort die in grote delen van de wereld als belangrijkste voedingsbron dient. Na het oogsten wordt rijst uit de plant gehaald en ontd...

Kan ik beter een boterham of een cracker eten?

Else Teuben
Of je beter een boterham of cracker kan eten hangt nauw samen met het uiteindelijke doel. Brood is namelijk een bron van jodium, ijzer en koolhydraten...

Wat is tarwe?

Rabia Kechouh
Tarwe is een welbekende graansoort uit de grassenfamilie. Samen met maïs is tarwe de meest gegeten graansoort in de wereld. Door kruising en selectie ...
Toon meer (933)
Volg ons