Welke vette vis kan ik het beste eten?

Vette vis is vis met een vetpercentage van 5% of meer. Dit kan je zien op de verpakking van vis uit de supermarkt of je kunt dit aan je visboer vragen. Alle vette vissoorten bevatten de belangrijke vetzuren die voordelig zijn voor het lichaam, dus kies voor een soort die je lekker vindt.

De meest verkochte soorten vette vis in Nederland zijn gerookte zalm en haring. Gerookte vis is het populairst, alleen deze bevatten veel zout. Een portie gerookte zalm bevat al 27% van je dagelijkse zoutbehoefte.

Als je optimaal van de gezondheidsvoordelen van vette vis wilt genieten, kan je het beste voor de minst bewerkte varianten kiezen. Verse vis, vis uit de diepvries en vis uit blik (op waterbasis en zonder toegevoegd zout) zijn allemaal goede keuzes. Kijk ook naar de herkomst van de vis en de keurmerken. Wilde vis is vaak vervuild met stoffen uit de zee, zoals zware metalen. Kweekvissen bevatten vaak antibiotica en worden geteeld onder slechte omstandigheden.

Geschreven door

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Diëten +1

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Desiré van der Kruk
Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm. De meeste N...

Kan ik beter geen tilapia en pangasius vis eten?

Johnny van Schooneveld
Pangasius en tilapia vis vallen onder de "niet vette" vissoorten. Dit betekent dat er weinig vet in de vis zit. Het wordt aangeraden om één keer per w...

Wat is het verschil tussen vette en magere vis?

Aisha Kaars
Vette vis bevat minimaal 5% vet. Voorbeelden van vette vissoorten zijn zalm, haring, paling en makreel. Magere vissoorten bevatten minder dan 5% vet. ...

Waarom is vette vis zo gezond?

Alicia Izeboud
Vette vis zijn vissoorten als haring, zalm en paling. Deze vissoorten bevatten naast de vitamines en mineralen die in veel andere vissoorten voorkomen...

Wat is het verschil tussen biologische vis en gewone vis?

Aisha Kaars
Biologische vis is te herkennen aan een keurmerk op de verpakking. Deze is groen en heeft een blaadje als logo, ook staat er vaak "biologisch" op. Daa...
Toon meer (902)
Volg ons