Wat is kalium en waar is het goed voor?

Kalium is één van de elektrolyten, ook wel mineralen, zouten of sporenelementen genoemd. In het lichaam speelt kalium een centrale rol in de stofwisseling van spieren en zenuwen. Naast de elektrische prikkeling handhaaft kalium de vochthuishouding in de cel. Bovendien speelt het een rol bij de productie van eiwitten en het afbreken van koolhydraten.

90% van het kalium bevindt zich in de lichaamscellen. De voornaamste tegenspeler van kalium is natrium. Cacao, abrikozen, pistache, linzen, postelein, pompoenpitten, spinazie en hazelnoten zijn zeer rijk aan kalium.

Geschreven door

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Professor Bink

Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan kalium?

Camella Bot
Volgens het Voedingscentrum komt het mineraal kalium in bijna alle voedingsmiddelen voor. Kalium zit vooral in groente, fruit, vlees, aardappels, vis,...

Welk voedsel is goed voor onze nieren?

Melissa Verlaan
Algemene voeding voor de nieren De nieren zijn een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Ze filteren en verwijderen afvalstoffen uit ons bloe...

Hoeveel bananen per dag is gezond?

Professor Bink
Voor alle etenswaren geldt de gouden regel ze met mate te eten. Bij bananen is dit niet veel anders. Variatie in een eetpatroon is nodig om alle vitam...

Waar is chloor (chloride) goed voor?

Ilse Brand
Chloor, oftewel chloride, is een mineraal dat onderdeel is van keukenzout en vooral gebonden is aan andere mineralen zoals natrium (natriumchloride) e...

Wat kan je het beste eten als je veel vocht vasthoudt?

Rabia Kechouh
Wat helpt voor het verminderen van vocht in het lichaam, is voldoende water drinken (1,5 tot 2 liter per dag), minder zout en meer kalium binnenkrijge...
Toon meer (1502)
Volg ons