Is haver glutenvrij?

Is haver glutenvrij?

Haver is van nature een glutenvrij graan. Echter, haver wordt vaak verbouwd naast tarwegranen. Hierdoor is de kans groot dat de haver besmet raakt met gluten van tarwegranen. Haver mag daarom niet zomaar verkocht worden als glutenvrij. Dit mag alleen als er met zekerheid gezegd kan worden dat de haver helemaal niet in contact is gekomen met gluten, van verbouwing tot aan het verkopen van de haver. Als dit laatste het geval is, staat er op de verpakking expliciet ‘glutenvrij’ genoemd. Of het gekruiste graan keurmerk is te vinden op de verpakking. Patiënten met coeliakie of glutensensitiviteit kunnen alleen deze glutenvrije haver veilig eten.

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o.

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is haver voor graansoort?

Haver is een graansoort en behoort tot de grassenfamilie. Haver wordt vaak gegeten als havermout met melk zodat het een ...

Diëten Diëten

Past spelt in een glutenvrij dieet?

Er wordt vaak beweert dat spelt glutenvrij zou zijn. Dit is echter niet zo. Spelt bevat gluten. Gluten zijn eiwitten die...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke graansoorten zijn glutenvrij?

Glutenvrije graansoorten zijn gierst, haver, maïs, rijst, sorghum, teff, boekweit en quinoa. Boekweit en quinoa zijn eig...

Voeding Voeding

Is glutenvrij brood gezonder dan gewoon brood?

Gluten zijn terug te vinden als onderdeel van de eiwitten in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Dankzij gluten krijgt ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Zijn er voordelen aan glutenvrij eten?

Gluten zijn bestanddelen van granen zoals rogge, tarwe, spelt, gerst en kamut. Voedingsstoffen in gluten In granen zit...

Toon meer (19)