In water zitten nul calorieën. Natuurlijke voedingsmiddelen met een hoog waterpercentage en laag suikerpercentage hebben dan ook de minste calorieën. Dit zijn het gros van de groentesoorten. Denk aan komkommer, bleekselderij, radijs, sla, witlof, tomaat, courgette, spinazie, boerenkool, asperges en paprika.
Ook light-drinks op basis van (chemische) zoetstoffen en heldere soepen zoals bouillons bevatten vaak weinig calorieën.
Fruit bevat ook een hoog percentage aan water, maar bevat een veel hoger percentage aan suiker dan groenten. Hoe meer suiker fruit bevat, des te hoger de hoeveelheid calorieën. Voorbeelden van fruitsoorten die relatief laag scoren in hoeveelheid calorieën zijn aardbeien, blauwe bessen, mandarijnen, citroenen, limoenen, grapefruits, bosbessen, frambozen, mineola's en watermeloenen.
Voedingsmiddelen met een laag gewicht scoren ook goed als het gaat om de minste calorieën. Zo bevat een rijstwafel van zeven gram slechts 25 calorieën. En een volkoren cracker van tien gram een kleine dertig calorieën.