Vette vis is vis met een vetpercentage van 5% of meer. Dit kan je zien op de verpakking van vis uit de supermarkt of je kunt dit aan je visboer vragen. Alle vette vissoorten bevatten de belangrijke vetzuren die voordelig zijn voor het lichaam, dus kies voor een soort die je lekker vindt.
De meest verkochte soorten vette vis in Nederland zijn gerookte zalm en haring. Gerookte vis is het populairst, alleen deze bevatten veel zout. Een portie gerookte zalm bevat al 27% van je dagelijkse zoutbehoefte.
Als je optimaal van de gezondheidsvoordelen van vette vis wilt genieten, kan je het beste voor de minst bewerkte varianten kiezen. Verse vis, vis uit de diepvries en vis uit blik (op waterbasis en zonder toegevoegd zout) zijn allemaal goede keuzes. Kijk ook naar de herkomst van de vis en de keurmerken. Wilde vis is vaak vervuild met stoffen uit de zee, zoals zware metalen. Kweekvissen bevatten vaak antibiotica en worden geteeld onder slechte omstandigheden.