In welke voedingsmiddelen komen zware metalen voor?

Zware metalen zijn een verzamelnaam voor arseen, cadmium, kwik, lood en tin. Wanneer je langdurig een te hoge concentratie zware metalen binnenkrijgt, kan dit schadelijke effecten voor de gezondheid met zich meebrengen.

Zware metalen komen in het milieu terecht door metaalwinning en verwerking, verbranding of via meststoffen. Ook kunnen zware metalen in je voedsel terechtkomen door de productverpakking of waterleiding. Zware metalen kunnen vervolgens in je lichaam terechtkomen door het consumeren van bepaalde voedingsstoffen. Dit kunnen zijn rijst, plantaardige producten uit de volle grond (aardappelen, knollen en kolen), bepaalde vissoorten en schaal- en schelpdieren.

In Nederland geldt een strenge regelgeving als het gaat om de hoeveelheid zware metalen die aanwezig mag zijn in voedingsstoffen. Deze strenge regelgeving in combinatie met de strenge controle op voedingsmiddelen zorgt ervoor dat de kans op een te hoge inname van zware metalen in Nederland erg klein is.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat is selenium en waar is het goed voor?

Fleur Drost
Selenium of seleen is een spoorelement. Dit houdt in dat het lichaam niet veel nodig heeft van dit mineraal. Selenium werkt als antioxidant; het is go...

Zijn zelf geteelde groenten en fruit gezonder?

Rabia Kechouh
Nee, zelf geteelde groenten en fruit zijn niet gezonder. Wat er anders is aan zelf geteelde groenten en fruit is dat zij vaak biologisch zijn. Er is e...

Hoe komen chemicaliën in voeding terecht?

Terry Schouten
In Nederland gelden strenge regels voor de voedselveiligheid. Dat betekent dat voedingsmiddelen gecontroleerd worden op de inhoud en op het bevatten v...

Kan je dik zijn omdat je "zware botten" hebt?

Johnny van Schooneveld
Zware botten bestaan niet en het is een fabel dat je dik kan zijn vanwege zware botten. Het gewicht in botten van mensen kan iets verschillen, maar da...
Diëten +1

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Desiré van der Kruk
Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm. De meeste N...
Toon meer (1299)
Volg ons