De nieren van oudere mensen kunnen minder zout uit het lichaam verwerken, want naarmate men ouder wordt gaat de werking van de nieren ook achteruit. Het is daarom aan te raden om de inname van zout te verlagen.
Het ouder worden gaat helaas vaak gepaard met een verminderde gezondheid waarbij sprake kan zijn van twee of meer chronische ziekten, ook wel comorbiditeiten genoemd. Dit is het voorkomen van meerdere chronische ziektebeelden bij een persoon. Dit correleert positief, oftewel hangt samen met, naarmate de oudere veroudert. Voorbeelden van ouderdomsziektebeelden zijn een verminderde nierfunctie, botontkalking, vaatverkalking, een verhoogd cholesterol, Diabetes Mellitus en/of een verhoogde bloeddruk.
Betreft het zoutarm dieet, deze wordt ook wel het natriumbeperkt dieet genoemd. Dit dieet kan om verschillende redenen geadviseerd worden bij ouderen. Allereerst is het handig om te weten dat zout, oftewel natrium, een belangrijke rol speelt in de vochthuishouding van ons lichaam. In geval van een verminderde nierfunctie, bij hartfalen of bij een hoge bloeddruk, wordt er geadviseerd een zoutarm dieet te volgen. Als er geen aanpassingen zouden worden gemaakt in het dieet, dan zou er te veel zout in het lichaam achterblijven. Dit heeft als gevolg dat er vocht wordt vastgehouden. Dit heeft nadelige effecten op bovenstaande ziektebeelden.
In geval van bijvoorbeeld hoge bloeddruk, helpt een natriumbeperkt dieet de bloeddruk te verlagen. Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen werken bovendien beter als er minder zout wordt gegeten. Echter kan een laag zoutgehalte in het bloed ook zorgen voor klachten. Denk hierbij aan vermoeidheid, concentratieproblemen en evenwichtsverlies. Indien dit onbehandeld blijft kunnen de symptomen leiden tot mentale verwarring en zelfs tot een coma. Het is daarom van belang, wanneer er zoutarm wordt gegeten, dit eerst te overleggen met een arts of diëtist.