Welke voeding is belangrijk voor de hersenen van je kind?

Welke voeding is belangrijk voor de hersenen van je kind?

Als ouder gun je je kind dat het zich optimaal kan ontwikkelen, zowel lichamelijk, psychisch als emotioneel. Tijdens de eerste drie levensjaren van een kind maken de hersenen een enorme groeispurt door. Je baby leert onder andere praten, kruipen en lopen, krijgt een eigen wil en nog veel meer. En ook daarna zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling.

Voedingsstoffen voor de hersenen

Wanneer je je kind die optimale ontwikkeling wil laten doormaken, kun je rekening houden met het geven van bepaalde voedingsstoffen. We zetten de voedingsstoffen die goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, voor je op een rij. Deze zijn niet alleen belangrijk voor het kind, maar natuurlijk ook voor volwassenen.

Water Onze hersenen bestaan voor wel meer dan 60% uit water. Het is raadzaam voor volwassenen om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag. Voldoende water voor een kind is dan ook erg belangrijk.

Omega 3 Onze hersenen bestaan ook voor een groot gedeelte uit vetten. Om goed te kunnen functioneren zijn het eten van gezonde vetten dan ook hard nodig. Omega 3 vind je in vette vissoorten zoals wilde zalm, makreel, sardines en haring en in chiazaad, lijnzaad en lijnzaadolie.

Eiwitten Eiwitten zijn onmisbare bouwstenen van zowel je lichaam als de hersenen. Er bestaan dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in peulvruchten, havermout, noten, pindakaas 100%, broccoli, bloemkool, spinazie, bonen en paddenstoelen.  

Vezels Hoe gezonder je darmen, hoe gezonder je hersenen. Deze conclusie komt uit steeds meer studies naar voren. Vezels zijn van groot belang voor goed functionerende darmen. Zilvervliesrijst, groenten, fruit, peulvruchten, havermout, roggebrood, volkorenbrood, kikkererwten, linzen, noten en brood zijn allen rijk aan voedingsvezels.

Magnesium Magnesium is bij meer dan 400 lichaamsfuncties betrokken. Dit mineraal komt voor in groene groenten, extra pure chocolade, cacao, noten, zaden en pitten, banaan, avocado, peulvruchten, volkoren granen, schelpdieren en vette vis. Andere mineralen die belangrijk zijn voor de hersenen zijn ijzer, zink, selenium, calcium, jodium en kalium.

Choline Choline is van cruciaal belang voor de hersenontwikkeling van het ongeboren kind, bevordert het geheugen van het geboren kind en je kind kan beter beslissingen nemen. Choline vind je in eieren en mager vlees zoals kip. Choline in plantaardige vorm komt voor in tarwekiemen, pinda’s, bietjes, spruitjes, koolsoorten en spinazie. 

Voedingsmiddelen voor de hersenen

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten een combinatie van verschillende voedingsstoffen die hierboven zijn genoemd of zijn in zijn algemeen goed voor onze (hersen)gezondheid. 

  • Groenten en fruit bieden voor iedereen gezondheidsvoordelen op vele vlakken. Ze zijn rijk aan vele vitaminen, mineralen en polyfenolen.
  • Noten, pitten en zaden bevatten eiwitten, gezonde vetten, vitamine B en vitamine E.
  • Net als vis bevatten schaal- en schelpdieren belangrijke gezonde vetten (omega 3), maar ook zijn ze een bron van magnesium, ijzer, zink, selenium en jodium.  
Wist je dat...

...kruiden en planten zoals paardenbloem, kurkuma, saffraan, gember, kaneel, kamille en salie kunnen, naast het geven van smaak aan gerechten, ook een helende functie of een positief effect op de hersenen kunnen hebben? 

Anneke Hoek

Geschreven door Anneke Hoek, Ouders en Kind voedingscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Havermout en haver is gezond

Is havermout een gezonde keuze? (+ lekkere recepten)

Een ontbijtje met havermout is een gezond ontbijt. De graanvlokken bevatten weinig calorieën. Tegelijkertijd geven ze la...

Noten gezond

Wat zijn de gezondste noten? ( + zo rooster je ze zelf)

Over noten hoor je tegenstrijdige verhalen. De één waarschuwt je voor deze caloriebommen. Terwijl de ander je juist vert...

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

Magnesium

De 10 superkrachten van magnesium

Voel je je de laatste tijd moe en futloos? Dat is een van de vele symptomen van een tekort aan magnesium. Het binnenkrij...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

jodium

Jodium: De Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Jodium kennen we allemaal als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Maar dit mineraal heeft nog veel meer indrukwekkende eige...

Lees wat je gemist hebt

13746 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'