Welke voeding is belangrijk voor de hersenen van je kind?

Welke voeding is belangrijk voor de hersenen van je kind?

Als ouder gun je je kind dat het zich optimaal kan ontwikkelen, zowel lichamelijk, psychisch als emotioneel. Tijdens de eerste drie levensjaren van een kind maken de hersenen een enorme groeispurt door. Je baby leert onder andere praten, kruipen en lopen, krijgt een eigen wil en nog veel meer. En ook daarna zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling.

Voedingsstoffen voor de hersenen

Wanneer je je kind die optimale ontwikkeling wil laten doormaken, kun je rekening houden met het geven van bepaalde voedingsstoffen. We zetten de voedingsstoffen die goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, voor je op een rij. Deze zijn niet alleen belangrijk voor het kind, maar natuurlijk ook voor volwassenen.

Water Onze hersenen bestaan voor wel meer dan 60% uit water. Het is raadzaam voor volwassenen om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag. Voldoende water voor een kind is dan ook erg belangrijk.

Omega 3 Onze hersenen bestaan ook voor een groot gedeelte uit vetten. Om goed te kunnen functioneren zijn het eten van gezonde vetten dan ook hard nodig. Omega 3 vind je in vette vissoorten zoals wilde zalm, makreel, sardines en haring en in chiazaad, lijnzaad en lijnzaadolie.

Eiwitten Eiwitten zijn onmisbare bouwstenen van zowel je lichaam als de hersenen. Er bestaan dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in peulvruchten, havermout, noten, pindakaas 100%, broccoli, bloemkool, spinazie, bonen en paddenstoelen.  

Vezels Hoe gezonder je darmen, hoe gezonder je hersenen. Deze conclusie komt uit steeds meer studies naar voren. Vezels zijn van groot belang voor goed functionerende darmen. Zilvervliesrijst, groenten, fruit, peulvruchten, havermout, roggebrood, volkorenbrood, kikkererwten, linzen, noten en brood zijn allen rijk aan voedingsvezels.

Magnesium Magnesium is bij meer dan 400 lichaamsfuncties betrokken. Dit mineraal komt voor in groene groenten, extra pure chocolade, cacao, noten, zaden en pitten, banaan, avocado, peulvruchten, volkoren granen, schelpdieren en vette vis. Andere mineralen die belangrijk zijn voor de hersenen zijn ijzer, zink, selenium, calcium, jodium en kalium.

Choline Choline is van cruciaal belang voor de hersenontwikkeling van het ongeboren kind, bevordert het geheugen van het geboren kind en je kind kan beter beslissingen nemen. Choline vind je in eieren en mager vlees zoals kip. Choline in plantaardige vorm komt voor in tarwekiemen, pinda’s, bietjes, spruitjes, koolsoorten en spinazie. 

Voedingsmiddelen voor de hersenen

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten een combinatie van verschillende voedingsstoffen die hierboven zijn genoemd of zijn in zijn algemeen goed voor onze (hersen)gezondheid. 

  • Groenten en fruit bieden voor iedereen gezondheidsvoordelen op vele vlakken. Ze zijn rijk aan vele vitaminen, mineralen en polyfenolen.
  • Noten, pitten en zaden bevatten eiwitten, gezonde vetten, vitamine B en vitamine E.
  • Net als vis bevatten schaal- en schelpdieren belangrijke gezonde vetten (omega 3), maar ook zijn ze een bron van magnesium, ijzer, zink, selenium en jodium.  
Wist je dat...

...kruiden en planten zoals paardenbloem, kurkuma, saffraan, gember, kaneel, kamille en salie kunnen, naast het geven van smaak aan gerechten, ook een helende functie of een positief effect op de hersenen kunnen hebben? 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Hersenstichting, Voeding en de hersenen (link)

Syllabus Opleiding breingezondheid, Better Health Academy

Anneke Hoek

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Diëten Diëten

Wat is het beste eetpatroon voor een kind?

Groei Het is belangrijk dat kinderen voldoende en gezond eten. Kinderen zitten namelijk midden in de groei en hebben ve...

Medisch Medisch

Hoe kun je een kind aanmoedigen om gezond te eten?

Omdat een kind nog volop in de groei is, is het belangrijk dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een ki...

Gezond leven Gezond leven

Vanaf welke leeftijd is het veilig kinderen zelf eten te laten koken?

Kinderen laten helpen bij het bereiden van de maaltijd kan helpen je kind beter te laten eten. Dit is gebleken uit versc...

Medisch Medisch

Hoe kun je als ouder of verzorger je kind met een eetstoornis helpen?

Herstel van een eetstoornis vereist professionele hulp en de kans op herstel neemt toe naarmate iemand eerder met de beh...

Diëten Diëten

Hoe voorkomen ouders een vitaminetekort bij kind dat vegan eet?

Ouders kunnen een vitaminetekort voorkomen bij hun kind dat vegan eet door zich goed te verdiepen in wat een vegan eetpa...

Toon meer (993)
Volg ons