Zijn dadels gezond? De voor- en nadelen van dadels

Eet jij wel eens een dadel? Dadels zijn zoet, lekker en zitten vol vitaminen en mineralen. Het is niet gek dat veel mensen van dadels houden, maar zijn deze vruchten wel zo gezond als je denkt? Wij vertellen je alles wat je moet weten, van de voedingsstoffen in dadels tot de gezondheidsvoordelen en -nadelen.

Dadels afkomst

Wat zijn dadels?

Dadels zijn vruchten die aan de dadelpalm groeien. Je vindt ze alleen in vrouwelijke dadelpalmen, waar ze in grote trossen groeien. Ze horen bij de familie van de steenvruchten. Dat heeft alles te maken met de harde pit die in de dadels zit.

Oorspronkelijk groeiden de bomen vooral in het Midden-Oosten. Dat is ook de plek waar vandaag de dag de meeste dadels geteeld worden, al groeien ze ook in delen van de Verenigde Staten en Australië. 

Verse dadels zijn vaak ovaalvormig en hebben een gele kleur. De smaak is te vergelijken met honing. De vruchten kunnen ook gedroogd worden. Dat kan gedaan worden door ze lange tijd in de zon te leggen, maar soms wordt het proces versneld door de dadels op een lage temperatuur in de oven te leggen. Het vocht verdwijnt dan uit de vruchten, wat de textuur taaier maakt en de smaak zoeter. Het voordeel van gedroogde dadels is dat ze langer houdbaar zijn.

Je kan deze vruchten op allerlei manieren gebruiken. Sommige mensen eten ze zo als snack, eventueel met wat noten en kaas erbij. Ze zijn ook te gebruiken in cake en taart. Veel oosterse stoofschotels bevatten dadels, die voor een lekkere zoete smaak zorgen. Binnen de Islam zijn dadels ook belangrijk. Zo wordt er tijdens de Ramadan altijd een dadel gegeten om het vasten te doorbreken.

soorten dadels

Verschillende soorten dadels

Wanneer je in de supermarkt dadels koopt, heb je meestal de keuze tussen twee soorten: gewone dadels en medjoul dadels. Gewone dadels zijn over het algemeen iets kleiner.

Ze zijn ook minder sappig en voelen iets harder aan in je mond. Het voordeel is dat ze een stuk goedkoper zijn. Deze dadels worden meestal gekonfijt. Dat betekent dat ze veel suiker bevatten en daardoor ook een erg zoete smaak hebben.

Medjoul dadels zijn iets duurder, maar dat is niet voor niets. Ze zijn vaak groter en veel sappiger. Ze hebben ook meer smaak. Bij deze soort kost het oogsten veel meer tijd. Dat heeft vooral te maken met het plukken en rijpen. Ze worden met de hand geplukt en vervolgens in de zon gelegd om te rijpen.

Wist je dat...

...er in totaal meer dan 400 verschillende soorten dadels zijn? De gewone en medjoul dadel zijn de populairste in Nederland.

Voedingsstoffen in een dadel

Dadels worden vaak bestempeld als een gezonde snack, maar hoe zit het met de voedingswaarde? Dat verschilt tussen verse en gedroogde dadels

Verse dadels

Uit 100 gram verse dadels haal je de volgende voedingsstoffen:

 • Calorieën: 139
 • Koolhydraten: 31,3 gram
 • Eiwitten: 1,5 gram
 • Vetten: 0 gram

Er zitten ook veel vitaminen en mineralen in verse dadels. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen die je binnenkrijgt wanneer je 100 gram verse dadels eet:

 • Vitamine B5: 0,8 mg
 • Vitamine B6: 0,12 mg
 • Kalium: 410 mg 
 • Magnesium: 24 mg
 • Koper: 0,12 mg 

Gedroogde dadels

100 gram gedroogde dadels bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Calorieën: 315
 • Koolhydraten: 73 gram
 • Eiwitten: 2 gram
 • Vetten: 0 gram

Gedroogde dadels bevatten ook veel vitaminen en mineralen. Deze komen het meeste voor in 100 gram gedroogde dadels:

 • Vitamine B3: 2,2 mg
 • Vitamine B5: 0,8 mg
 • Vitamine C: 14 mg
 • Kalium: 600 mg 
 • IJzer: 1,5 mg
 • Koper: 0,26 mg
Tip

Kies voor verse dadels wanneer je meer gezonde vitaminen en minder calorieën binnen wil krijgen.

Zes bewezen voordelen van dadels

Vind je het lekker om af en toe dadels te snacken? Dan heb je geluk, want deze vruchten brengen allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee.

Dadels voedzaam

1. Dadels zijn voedzaam

Dadels bevatten relatief veel calorieën, vooral als ze gedroogd zijn. Dat betekent wel dat je lichaam er veel energie van krijgt.

Het belangrijkste is dat je veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt wanneer je deze vruchten toevoegt aan je voeding. Dat maakt ze dus voedzamer dan veel andere snacks, zoals koekjes en graanrepen. Je krijgt niet alleen veel vitamine B binnen, maar ook mineralen als kalium en magnesium.

2. Dadels bevatten veel vezels

Met maar liefst 7,5 gram vezels per 100 gram gedroogde dadels krijg je een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Dat is belangrijk, want vezels zijn ontzettend goed voor je gezondheid. Zo stimuleren ze een goede stoelgang. Er wordt dus vaak aangeraden om dadels te eten wanneer je moeilijk naar het toilet kan.

Tegelijkertijd zorgen de vezels ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. De suikers uit je eten komen langzamer in je bloedsomloop terecht, waardoor je veel gelijkmatiger energie krijgt. Dat zorgt er niet alleen voor dat je je beter voelt, maar ook dat je minder snel weer honger krijgt.

3. Dadels zijn rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijke stofjes die instabiele cellen in je lichaam aanvallen. Zo kunnen bepaalde ziektes en ontstekingen in je lichaam voorkomen worden. Je haalt veel antioxidanten uit je eten, zoals uit dadels. Deze vruchten bevatten ontzettend veel van deze krachtige stofjes en geven je gezondheid daarmee zo een zetje.

Er zitten verschillende soorten antioxidanten in dadels, die allemaal weer een andere specialiteit hebben. Zo is de ene soort goed in het bestrijden van ontstekingen, terwijl de andere problemen met je hart of ogen kan helpen voorkomen. Sommige antioxidanten in dadels worden zelfs gelinkt aan een kleinere kans op kanker.

4. Dadels zijn goed voor je hersenen

Er wordt gedacht dat het eten van dadels goed is voor je hersenfunctie. Zo kunnen ze de ontstekingswaarde in je hersenen verlagen, wat het risico op alzheimer verkleint. Verder zorgen de stofjes in dadels ervoor dat er minder plaques in je hersenen ontstaan. Dit zijn eiwitten die uiteindelijk tot dementie kunnen leiden. 

Niet alleen op de lange termijn is het eten van dadels goed voor je hersenen. Uit onderzoek op muizen blijkt ook dat de stofjes in deze vruchten voor een betere concentratie en een beter geheugen kunnen zorgen. Ook stresslevels kunnen dalen door de gezonde stoffen in dadels, waardoor je je mentaal beter voelt.

Dadels positieve invloed bevalling

5. Dadels kunnen een bevalling makkelijker maken

Dadels hebben een effect op vrouwen die op het punt staan te bevallen. Eet je de laatste weken van je zwangerschap regelmatig dadels? Dan kan dit ervoor zorgen dat je makkelijker ontsluiting krijgt. De bevalling komt dan ook van nature op gang, wat de kans op inleiding verkleint. Dit komt doordat dadels een stofje bevatten dat op oxytocine lijkt. Dit stimuleert weeën en zorgt ervoor dat de bevalling op gang komt.

Uit onderzoek blijkt niet alleen dat dadels kunnen helpen met het opwekken van een bevalling. Het lijkt ook alsof deze vruchten voor een snellere en makkelijkere bevalling zorgen. Het is dan wel belangrijk dat je in de weken vooraf regelmatig dadels hebt gegeten, want een enkele dadel voor de bevalling haalt weinig uit.

Tip

Deze bevindingen zijn bevestigd door meerdere onderzoeken. Toch is er nog meer onderzoek nodig om een definitieve link tussen het eten van dadels en een gemakkelijkere bevalling vast te stellen.

6. Dadels zijn goed voor je botten

De verschillende mineralen in dadels zorgen ervoor dat deze vruchten heel goed zijn voor je botten. Zo krijg je kalium, magnesium en calcium binnen. Deze stofjes zorgen er allemaal voor dat je botten sterk blijven en minder kwetsbaar zijn. Dat is goed voor iedereen, maar vooral voor oudere mensen. Je botten slijten namelijk wanneer je ouder wordt.

Tip

Wil je een gezond tussendoortje maken? Meng dadels met noten, kokosolie en cacao in de keukenmachine voor voedzame dadelballetjes.

De nadelen van dadels

Dadels hebben dus allerlei voordelen, maar er zijn ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. 

Dadels suikers

Ze bevatten veel suiker

De hoeveelheid suiker in dadels is erg groot. Eet je er te veel tegelijkertijd? Dan kan je bloedsuikerspiegel snel gaan stijgen, ondanks de vele vezels in deze vruchten. Dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk een energiedip krijgt en geneigd bent om sneller te gaan snacken. Veel suiker eten kan ook leiden tot diabetes, hartklachten en ontstekingen. 

Wist je dat...

...dadels zo geliefd zijn omdat ze een erg zoete smaak hebben die een beetje op karamel lijkt? Dat komt door de grote hoeveelheid fruitsuiker in de vruchten.

Ze bevatten veel calorieën

Het is goed om naar dadels te grijpen wanneer je zin hebt in een gezonde snack. Toch moet je opletten hoeveel je er eet. Dadels zijn namelijk echte caloriebommetjes met meer dan 300 calorieën per 100 gram. Je eet vaak meer dan je doorhebt, dus ben je ervan bewust dat je niet te veel in één keer moet eten. Zo voorkom je dat je ongemerkt aankomt.

Zijn dadels een goede vervanging voor suiker? 

Dadels kunnen gebruikt worden ter vervanging van suiker. Je kunt zelf van dadels een dadelpasta maken of je koopt dit in de winkel. Ook kun je kleine stukjes maken van de dadels om dit te verwerken in bijvoorbeeld een smoothie. 

Maar ook al gebruik je dadels in een recept ter vervanging van suiker, dit betekent niet dat dit ook gelijk gezonder is. Want nogmaals; dadels bevatten veel suiker en calorieën.

Wat zijn de beste dadels?

Medjoul dadels worden doorgaans als de beste dadels beschouwd. Dit komt doordat ze groot zijn, veel vruchtvlees en een kenmerkende, karamel-achtige smaak hebben.

Bij notenwinkels kun je vaak zowel gedroogde als verse dadels vinden. Gedroogde dadels zijn iets zoeter en plakkeriger, Medjoul dadels zijn zachter en smeuïger. Ze beide eens proberen is zeker aan te raden.

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan dadels, dus is het wel gezond om ze te eten? Simpel gezegd zijn dadels heel goed voor je wanneer je ze in kleine hoeveelheden eet. Trakteer jezelf af en toe op een dadel voor een extra dosis vitaminen en mineralen, waarna je lichaam je dankbaar zal zijn.

Eet je te veel dadels? Dan krijg je veel suiker en calorieën binnen, wat juist slecht is voor je gezondheid.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Pubmed (link)

Pubmed (link)

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Top 12 meest gezonde voeding

Top 14 meest gezonde voeding

Je kunt natuurlijk maar een bepaalde hoeveelheid voedsel eten per dag: op een gegeven moment zit je vol. Om je dagelijks...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Vijgen: 5 redenen waarom ze niet in je dieet mogen ontbreken

Vijgen, 5 redenen waarom ze niet in je dieet mogen ontbreken

Ben je op zoek naar vruchten die goed zijn voor je stoelgang, hart, bloedsuikerspiegel en huid? Dan zijn vijgen wat je z...

Toon meer (424)
Volg ons