Net als glutamine, is ook L-Lysine een niet essentieel aminozuur. Dit wil zeggen dat het niet door ons lichaam zelf aangemaakt kan worden. We zullen L-Lysine dus moeten halen uit voeding.
Voedingsbronnen voor L-Lysine
Het is een gegeven dat we dagelijks 30 tot 38 milligram L-Lysine, of lysine, per kilo lichaamsgewicht nodig hebben. Als je plantaardig eet kan dit niet genoeg zijn. Lysine vind je namelijk vooral in dierlijke eiwitten.
Er is veel voeding te vinden dat rijk is aan lysine. Hierbij een aantal voedingsbronnen onderverdeeld per categorie:
- Tarwekiemen: quinoa, gierst en boekweit.
- Groente: spinazie, koolsoorten, avocado en wortelen.
- Fruit: peren, citrusvruchten, appels en dadels.
- Zuivel: melk en yoghurt. Met name in zuivel van geiten is het terug te vinden.
- Vlees en gevogelte: Kip, lamsvlees en rundvlees.
- Vis: zalm, tonijn en makreel.
Daarnaast zijn eieren ook een goede voedingsbron.
Wat doet lysine in ons lichaam?
L-Lysine wordt toegepast in ons lichaam voor het vervaardigen van hormonen, antilichamen, enzymen en het vervaardigen van sterk bindweefsel, collageen en gezonde botten. Collageen zorgt op zijn beurt weer voor een zachte en elastische huid.
Wat in het oog springt is de invloed van lysine in strijd tegen virale infecties. De infecties waartegen lysine goed werkt zijn onder andere gordelroos, koortslip en wratten. Daarnaast zorgt lysine ook voor een goede calciumbalans in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat calcium beter wordt opgenomen en minder wordt afgevoerd door ons lichaam. Al met al is lysine veelzijdig.
Lysine en arginine
Lysine wordt opgenomen in het darmkanaal. Hier ondervindt het echter concurrentie van het aminozuur arginine. Beiden maken gebruik van hetzelfde transporteiwit. Dit eiwit, zoals de naam als zegt, transporteert in dit geval lysine en arginine. Als één van beiden te veel aanwezig is zal dit het opnemen van het andere in de weg staan.
Koortslip
Een goed voorbeeld hiervan is de werking van lysine tegen een koortslip. Bij mensen die regelmatig last hebben van een koortslip wordt vaak een lysine supplement gebruikt. Maar indien je in dit geval te veel arginine inneemt werkt dit averechts, aangezien arginine deze infectie juist aanwakkert. Zorg dus voor een evenwicht van lysine en arginine in dit geval.
Voeding met arginine
Enkele van de vele voedingsbronnen van arginine zijn noten, zaden, bonen, bananen, aardbeien, knoflook, bieten, champignons, volkoren granen, chocolade en cafeïne.