Wil je meer energie? Deze voeding wil je wel en niet eten

Het liefste start je iedere dag met lekker veel energie. Toch lukt dat niet altijd. Soms heb je moeite met opstarten of krijg je midden op de dag een energiedip. 

Op zo’n moment stel je jezelf de vraag ‘Waarom heb je zo weinig energie?’ Dat heeft misschien wel met je voeding te maken. Je energieniveau en eetpatroon zijn namelijk sterk aan elkaar gekoppeld. 

Wat moet je eten als je geen energie hebt? En welke voeding wil je juist vermijden om je energieniveau te verbeteren? Lees verder en vind de antwoorden. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

futloos en moe energieniveau

Wat bepaalt je energieniveau?

De ene dag voel je je futloos en moe.

Een paar dagen later lijk je ineens alle energie van de wereld te hebben.

Hoe kan dat toch?

Wat geeft je een energieboost en wat maakt je juist moe? Verschillende factoren zijn van invloed op je energieniveau. Ik behandel de belangrijkste hieronder.

Factor 1: Je nachtrust

Je lichaam heeft slaap nodig om te herstellen van een drukke dag. Uit onderzoek blijkt dat zeven uur slaap per nacht optimaal is. Deze hoeveelheid zorgt ervoor dat je hersenen goed kunnen functioneren.

Slaap je te weinig? Dan voel je je waarschijnlijk moe en lusteloos. Dat kan ook gebeuren wanneer je wél zeven uur lijkt te slapen. 

De kwaliteit van je slaap kan dan onvoldoende zijn. Zo kun je slaapapneu hebben of erg onrustig slapen. Dat beïnvloedt ook je energieniveau.

Tip

Twijfel je of je goed slaapt? Veel sporthorloges kunnen tegenwoordig ook je slaap meten en analyseren. Zo krijg je een beeld van jouw nachtrust. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
stress op werk mentale gezondheid

Factor 2: Je mentale gezondheid

Veel stress op werk, persoonlijke zorgen of gewoon een enorm druk bestaan: het kan energie vreten.

Het kost je lichaam namelijk ontzettend veel energie om stress te hebben.

Je komt hierdoor niet meer goed tot rust en kunt je daardoor erg moe voelen.

Wist je dat...

…stress ook je eetlust beïnvloedt? Je hebt hierdoor meer trek in ongezonde en snelle koolhydraten. 

Factor 3: Je lichamelijke gezondheid

Ziek zijn is ontzettend zwaar voor je lichaam. Een groot deel van je energie gaat dan namelijk naar het herstel. 

Ben je chronisch ziek? Dan heb je misschien ook last van chronische vermoeidheid. Een laag energieniveau kan dus een teken zijn dat er iets mis is.

Tip

Ben jij regelmatig erg vermoeid? Plan dan een afspraak in met je huisarts. Hij/Zij kan dan de achterliggende oorzaak achterhalen, zodat je klachten afnemen.

tekort aan voedingsstoffen

Factor 4: Een tekort aan voedingsstoffen

Je lichaam heeft allerlei vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven.

Heb je een tekort aan een van deze stofjes? Dan kan dat voor vermoeidheidsklachten zorgen.

Zo zijn tekorten aan vitamine D en vitamine B12 bekende boosdoeners.

Wist je dat...

...in de winter maar liefst 60% van de Nederlanders een tekort aan vitamine D heeft? Ontdek hier welke belangrijke functies deze vitamine allemaal heeft.

Factor 5: Je eetpatroon

Voeding, energie en vermoeidheid zijn sterk aan elkaar gekoppeld. Dat is ook niet gek. Voeding geeft je lichaam namelijk energie. Eet je te weinig, te eentonig of ongezond? Dan heeft dat een negatieve invloed op je energieniveau.

Het effect van voeding op je energieniveau

Voeding heeft op meerdere manieren invloed op je energieniveau. Ten eerste is het letterlijk brandstof voor je lichaam. Je hebt eten nodig om te kunnen bewegen en te denken. Maar ook om adem te halen en voedsel te verteren.

Daarom is het belangrijk dat je genoeg calorieën binnenkrijgt. De hoeveelheid calorieën in een product geeft aan hoeveel energie het je lichaam biedt. 

Tip

Wil je weten hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt? Gebruik onze gratis tool om je caloriebehoefte te berekenen.

Daarnaast bevat voeding bepaalde voedingsstoffen. Iedere voedingsstof heeft een andere functie in je lichaam. Zo kan het stofje je spieropbouw of organen ondersteunen of zorgen voor een gezonde bloeddruk.

Eet je vaak hetzelfde of eet je te weinig? Dan krijg je niet de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Hierdoor daalt je energielevel en kun je je moe, slap of lusteloos voelen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

…variatie in je eetpatroon belangrijk is voor een gezond energieniveau? Maar het heeft nog meer voordelen. Je ontdekt ze in dit artikel over variatie.

energiedip

Welke voedingsmiddelen zorgen voor een energiedip?

Je zou je eigenlijk fitter moeten voelen nadat je hebt gegeten. Voeding geeft je namelijk energie.

Toch kan je soms juist minder energie krijgen na een maaltijd. 

Welke voeding maakt je moe? Ik heb een overzicht gemaakt van voedingsmiddelen die je energieniveau kunnen verlagen.

1. Snelle koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Toch kunnen ze je ook erg moe laten voelen. Dat komt door snelle koolhydraten. Dit is de verzamelnaam voor alle koolhydraten die je lichaam snel opneemt. 

Deze zitten bijvoorbeeld in wit brood, witte pasta en witte rijst. Ook toegevoegde suikers zijn altijd snelle koolhydraten. 

Tip

Wil je meer energie? Kies dan voor vezelrijke en volkoren producten.

Producten met witte koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel razendsnel stijgen. Je lichaam maakt dan het stofje insuline aan om je bloedsuikerspiegel te verlagen. 

Het resultaat? Je krijgt een korte energieboost, maar daarna een grote energiedip. Bij een eetpatroon vol snelle koolhydraten heb je daardoor vaak last van vermoeidheid en dipjes. 

Wist je dat...

…je ook vermoeid kunt raken wanneer je te veel en te vaak insuline aanmaakt? Dat kan leiden tot diabetes. Vermoeidheid is een bekend symptoom van deze ziekte.

2. Bewerkte producten

Je hebt een drukke dag en wilt snel iets eten. Dan is een kant-en-klaar-maaltijd een echte uitkomst, toch? 

Bewerkte voedingsmiddelen zijn helaas niet gezond voor je lichaam. 

toegevoegde suikers

Ze bevatten namelijk een stuk minder gezonde voedingsstoffen dan verse producten.

Daarnaast worden er vaak extra stoffen aan toegevoegd. Zo bevat bewerkte voeding vaak toegevoegde suikers.

Deze veroorzaken hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Daar ga je je dus moe door voelen.

3. Verzadigde vetten

Vetten zijn een onmisbaar onderdeel van je eetpatroon. Toch is niet al het vet hetzelfde.

Verzadigde vetten en transvetten bevatten weinig belangrijke voedingsstoffen en kunnen je cholesterol verhogen. Uit onderzoek blijkt dat deze vetten je ook vermoeid laten voelen.

Verzadigde vetten vind je vooral terug in ongezonde producten. Vet vlees, gefrituurde producten, gebak en roomboter zijn allemaal bekende voorbeelden. Lees hier meer over de soorten vetten en hun functie.

4. Koffie 

Koffie drinken geeft je juist energie, toch? Dat klopt, maar koffie kan je ook voorzien van een koffiedip. Hier kun je last van krijgen als de cafeïne is uitgewerkt.

Heb je ‘s ochtends moeite met opstaan? Zorg er dan voor dat je geen koffie meer drinkt na 14.00. Cafeïne heeft een lange halfwaardetijd. Dat betekent dat het lang duurt voordat deze stof uit je lichaam verdwenen is. 

kopje koffie

Drink je in de namiddag of ‘s avonds na het eten graag een kopje koffie?

Dan kan dat ervoor zorgen dat je minder diep slaapt en dus minder uitgerust wakker wordt.

Mijn advies: kies in de namiddag of avond voor een decafé of kop kruidenthee. In kruidenthee zit bijna altijd geen cafeïne.

Tip

In dit artikel over cafeïne ontdek je alle voor- en nadelen van dit stofje.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Welke voeding geeft je energie?

Je wilt je natuurlijk zo fit mogelijk voelen. Je voeding speelt daar een belangrijke rol in. Maar welke voeding geeft je energie? Verschillende voedingsmiddelen verbeteren je energieniveau.

1. Groenten en fruit

Groenten en fruit zijn natuurlijk supergezond. Wist je dat seizoenproducten nóg gezonder zijn? Deze komen uit de buurt en zijn natuurlijk gerijpt. Hierdoor bevatten ze veel meer vitaminen en mineralen. Ze geven je lichaam dus ontzettend veel energie.

Wat moet je eten als je weinig energie hebt? Banaan is een echte energiebooster. Er zitten veel natuurlijke suikers in die je bloedsuikerspiegel verhogen. De vezels in banaan zorgen ervoor dat je hierna geen energiedip krijgt.

Wist je dat...

...onderzoekers bananen hebben vergeleken met sportdrankjes? Bananen geven je net zoveel energie, maar zijn een stuk gezonder. Het is dus uitstekende energierijke voeding voor sporters.

Volkoren koolhydraten

2. Volkoren producten

Start je je dag met een snee brood? Of eet je graag pasta bij het avondeten?

Kies dan altijd voor de volkoren variant. 

Volkoren koolhydraten geven langer en gelijkmatiger energie. Dat komt door de aanwezige voedingsvezels.

Hierdoor heb je geen grote energiepieken en dalen.

Ontbijt ook eens met havermout of verruil je witte rijst voor zilvervliesrijst. Heb je zin in een zoete snack? Maak dan eens bananenbrood met volkoren meel of maak havermoutkoekjes. Zo geniet je van iets lekkers en ondersteun je je energieniveau.

3. Eiwitrijke producten

Waar krijg je snel energie van? Koolhydraten. Waar krijg je langdurig energie van? Eiwitten! Daarom is het voor je energieniveau goed om dagelijks veel eiwitten te eten. 

Als het niet je doel is om aan te komen, kun je beter kiezen voor magere producten. Zo voorkom je dat verzadigde vetten je weer vermoeid laten voelen.

Je hebt genoeg magere, eiwitrijke opties. Wat dacht je van magere yoghurt, kwark of melk? Ook kip en vis zijn goede bronnen van eiwit. Peulvruchten, zoals bonen en linzen, zijn ook een lekkere optie. En vergeet natuurlijk eieren niet.

Tip

Wil je zeker weten dat je genoeg eiwit binnenkrijgt? Eet dagelijks 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Weeg je 75 kilo? Dan eet je dagelijks 0,83 x 75 = 62,25 gram eiwit.

hulp van een voedingsexpert

Verbeter je energieniveau met hulp van een voedingsexpert

Merk je dat je vermoeid bent en wil je je fitter voelen door je voeding?

Dan kan een voedingsexpert je helpen.

Zo weet een diëtist, gewichtsconsulent of orthomoleculair therapeut precies welke producten je wel of geen energie geven.

Heb je specifieke dieetwensen? Daar kan een professional ook rekening mee houden. Zo ontdek je hoe je gezond eet wanneer je vegetariër bent of niet tegen lactose kunt. 

Misschien heb je niet alleen een laag energieniveau door je voeding. Dan kan een leefstijlcoach je helpen. Die kijkt ook naar je slaapgewoonten, stressniveau en andere factoren die je energieniveau beïnvloeden.

Tip

Gebruik onze gratis Matching tool om een professional in je omgeving te vinden. Het is gratis en je kunt zelf aangeven wat je belangrijk vindt in een hulpverlener. Zo krijg je de perfecte match.

Conclusie

Je energieniveau wordt door allerlei factoren bepaald. Hoe je slaapt, of je stress hebt en natuurlijk wat je eet.

Verschillende soorten voeding kunnen je vermoeid of juist energiek laten voelen. Eet je vooral bewerkte, suikerrijke of vette producten? Dan kun je je erg moe voelen.

Verse groenten en fruit geven je energie juist een boost. Net als volkoren en eiwitrijke producten. Wil je meer energie krijgen door voeding, maar weet je niet hoe? Schakel dan hulp in van een diëtist of leefstijlcoach. Zo krijg je praktische tips die bij jou passen.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'